Επιλογή Σελίδας

Δέκα Δήμοι της χώρας με κηρυγμένα ως ιστορικούς τόπους Κοιμητήρια, πρόκειται να συμμετάσχουν στη Διαδρομή των Κοιμητηρίων στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συμμετοχή αυτή ευοδώθηκε χάρη στις ενέργειες της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που προσκλήθηκε από τον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες και τη δράση της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού (Association Significant Cemeteries Europe ASCE http://www.significantcemeteries.org). Οι σχετικές συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Μαίου 2017, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου  Skiathos Palace στη Σκιάθο.

Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010. Εκτός από την Ελλάδα μετέχουν σ’ αυτήν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία. O Οργανισμός Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ο φορέας διαχείρισης της Διαδρομής που υπογραμμίζει και την ευρωπαϊκή προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, στον Οργανισμό περιλαμβάνονται 179 κοιμητήρια που βρίσκονται σε 22 χώρες.

Η χώρα μας εντάχθηκε στην παραπάνω Πολιτιστική Διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Το 2014 εντάχθηκε στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), και το Κοιμητήριο της Σκιάθου, που αναφέρεται ως «τα Μνημούρια» στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η ίδρυση του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Το 2017 εντάχθηκαν στον Οργανισμό και στη Διαδρομή το κοιμητήριο Δραπάνου του Δήμου Κεφαλλονιάς, καθώς και το Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος του Δήμου Τρίπολης. Σήμερα, η Ελλάδα εκπροσωπείται στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης από τον Θεόδωρο Τζούμα, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Η Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προΐσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟΑ, σε επίσκεψη στο στο Κοιμητήριο της Σκιάθου μαζί με τους συνέδρους του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, μετά τις εργασίες τους για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. που πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Μαΐου

Τα κοιμητήρια που συμμετέχουν στην Πολιτιστική Διαδρομή