Επιλογή Σελίδας

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ -  Από την Πέμπτη, 7 Ιουνίου έως την Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018, και στο πλαίσιο της πανελλήνιας επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα πραγματοποιήσει δραστηριότητες με κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού τον ποταμό Άραχθο.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Α) «Ο Άραχθος κυλάει, παραμύθια τραγουδάει», στο  Παραποτάμιο Πάρκο Νεοχωρίου, 7 Ιουνίου 2018:
Εκπαιδευτική δραστηριότητα με τίτλο «Ο Άραχθος κυλάει, παραμύθια τραγουδάει», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας και τον Δήμο Νικολάου Σκουφά. Συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και το Σώμα Προσκόπων Άρτας.
Η δραστηριότητα περιλαμβάνει:

  • Καλωσόρισμα από την Θεοδώρα Κοντογιάννη, Τμηματάρχη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Άρτας.
  • Στοχοθεσία από την Ασπασία Ίσαρη, Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας, και εισήγηση–ομιλία με τίτλο «Αμβρακικός ο Μαγικός».
  • Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
  • Εισήγηση-ομιλία από τις αρχαιολόγους της ΕΦΑ Άρτας με τίτλο «Μνημεία στις όχθες του Αράχθου» και παρουσίαση με power point.
  • Θα ακολουθήσουν παράλληλα διαδραστικά εργαστήρια από:
  1. Tην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας: Ανάγνωση παραμυθιού με τίτλο: «Ο Άραχθος κυλάει, παραμύθια τραγουδάει», εμπνευσμένο από την ιστορία της Αμβρακίας, της κορινθιακής αποικίας που αναπτύχθηκε στην ανατολική όχθη του Αράχθου. Μέσα από τους τρεις πρωταγωνιστές του παραμυθιού, οι μαθητές θα πληροφορηθούν σχετικά με την ίδρυση της αποικίας, τη συμβολή του ποταμού στην ανάπτυξή της, ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του ποταμού, στοιχεία για τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και τους μύθους που συνδέονται με την Αμβρακία. Στην συνέχεια οι μικροί μαθητές θα παίξουν με επιδαπέδια παιχνίδια που εμπνέονται από τον Άραχθο και τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτόν στο πέρασμα των αιώνων.
  2. Το ΚΠΕ Αράχθου Άρτας: Εργαστήριο Δημιουργικής απασχόλησης με τίτλο : «Φτιάνω, παίζω, τραγουδώ με τον Άραχθο οδηγό». Ένα εργαστήριο κατασκευής αναμνηστικού της δράσης και εμπέδωσης της γνώσης.
  3. Τον Φορέα Διαχείρισης Υγροβιότοπων Αμβρακικού: Εργαστήρια με τίτλο: «Παίζοντας εξερευνούμε τον Αμβρακικό», με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Άρτας. Επιδαπέδια και επιτραπέζια παιχνίδια που εμπνέονται από τον Άραχθο τη χλωρίδα και την πανίδα που συναντάμε σε αυτόν και την σημασία που έχει η προστασία και διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής.

Η χειροτεχνία του ΚΠΕ Αράχθου Άρτας και το επιδαπέδιο παιχνίδι, που θα χρησιμοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας κατά την διάρκεια της δράσης, εμπνεύστηκαν από το παραμύθι της ΕΦΑ Άρτας και δημιουργήθηκαν από το Εργαστήριο Ξύλου Μελιντάρης, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αράχθου Άρτας.

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Α΄/θμιας εκπαίδευσης των σχολείων της περιοχής.
Έναρξη: 09.00 π.μ.
Συντονιστές της δραστηριότητα: Β. Γαλάνη, Α. Κατσαρού, Δ. Γκάμαρη (ΕΦΑ Άρτας), Α. Ίσαρη (ΚΠΕ Αράχθου Άρτας).
Στα έξοδα της Εκδήλωσης συμβάλλουν ο Δήμος Νικ. Σκουφά και το  ΚΠΕ Αράχθου Άρτας (στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Β) Θεματικές Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, 8 Ιουνίου 2018
Θα πραγματοποιηθούν δύο θεματικές ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, στους χώρους της μόνιμης έκθεσης, όπου οι μαθητές της Α΄θμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν ευρήματα που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με τον Άραχθο και την επίδρασή του στην ίδρυση και εξέλιξη της Αμβρακίας.

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 09.00 π.μ. και στις 11.30 π.μ.
Συντονίστρια της δράσης: Β. Γαλάνη.

Γ) Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, Παρηγορήτισσα, 9 Ιουνίου 2018
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα με ελεύθερη είσοδο να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, όπου θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση και τις δύο περιοδικές εκθέσεις που λειτουργούν στο Μουσείο με τίτλο «Νεώτερη Κεραμεική από την Άρτα 16ος – 20ος αιώνας» και «Νεώτερη Κεραμική από την Ήπειρο-Συλλογή Φ. Ραπακούση».

Ομοίως, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί με ελεύθερη είσοδο  τον βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας, που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και τη Γλυπτοθήκη που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

Δ) Ποδηλατοβόλτα στα μνημεία της δυτικής όχθης του Αράχθου, 10 Ιουνίου 2018
Διοργάνωση ποδηλατοβόλτας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας, στα μνημεία που σώζονται στις δύο όχθες του Αράχθου. Ως αφετηρία ορίζεται το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και τελικός προορισμός το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.
Κατά μήκος της διαδρομής θα πραγματοποιηθούν στάσεις και ξεναγήσεις από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στους βυζαντινούς ναούς Αγίου Δημητρίου του Κατσούρη στους Πλησιούς, Αγίου Νικολάου της Ροδιάς στους Κιρκιζάτες, Αγίου Βασιλείου της Γέφυρας και Παναγίας Βλαχέρνας, από όπου θα διέλθουν οι ποδηλάτες.
Έναρξη δράσης: 10.00 π.μ.
Κατά την διάρκεια του εορτασμού θα προβληθεί βίντεο με τίτλο «Άραχθος: ο ποταμός της Αμβρακίας και ο ποταμός της βυζαντινής Άρτας» στις οθόνες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας (Facebook, YouTube).

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας
Δρ Αρχαιολόγος


Πληροφορίες - Ξεναγήσεις: Β. Γαλάνη, Α. Κατσαρού, Δ. Γκάμαρη (ΕΦΑ Άρτας) | Τηλ. επικοινωνίας: 26810 24636 | E-mail: efaart@culture.gr