Επιλογή Σελίδας

ΜΠΡΕΞΙΖΑ, ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ - Άγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγυπτίων θεών στη Μπρεξίζα του Μαραθώνα και προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων των θεών Ίσιδας και Όσιρη που είναι στημένα ανά ζεύγη στους πυλώνες του ιερού. Οι άγνωστοι έσπασαν δύο από τα αγάλματα και έριξαν στο έδαφος τα άλλα τέσσερα. Τα πρωτότυπα αγάλματα εκτίθενται στο Μουσείο του Μαραθώνα, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο ιερό των Αιγυπτίων θεών της Μπρεξίζας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:
"Σήμερα το πρωί, 20 Ιουνίου 2018, ο φύλακας του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου του ιερού των Αιγυπτίων θεών στη Μπρεξίζα Μαραθώνα διαπίστωσε ότι χθες, 19 Ιουνίου 2018, μετά τη λήξη της εργασίας του, άγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο και προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων των θεών Ίσιδος και Όσιρη που είναι στημένα ανά ζεύγος στους τρεις πυλώνες του ιερού. Το επιστημονικό και φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας επελήφθη άμεσα του θέματος, το οποίο ερευνά πλέον το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Μάκρης Μαραθώνα. Τα πρωτότυπα αγάλματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα." (20/6/2018)

O αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε σχετικά πολυσύχναστη περιοχή, είναι κοντά στην παραλία, δίπλα βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, όπως επίσης και ένα ξενοδοχείο. Μετά από άμεση ενημέρωση του επιστημονικού προσωπικού της Εφορείας Ανατολικής ερευνά την υπόθεση το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Μάκρης-Μαραθώνα.

To ιερό των Αιγυπτίων θεών Ίσιδας και Όσιρη χρονολογείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα, το ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός που είχε κτήμα στον Μαραθώνα. Τα πρωτότυπα αγάλματα των δύο θεών χρονολογούνται στο 160 μ.Χ. Εντοπίστηκαν στην ανασκαφή του ιερού, που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 και ολοκληρώθηκε το 2000, και έκτοτε για προστασία μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Μαραθώνα. Η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου ολοκληρώθηκε το 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και στη θέση των πρωτότυπων αγαλμάτων τοποθετήθηκαν τα αντίγραφά τους προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα του ιερού.