Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ - Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την  ιστορία της ελληνικής πλεύσεως στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων, μέσα από περίπου σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων (διαστάσεων από 0,60 μ. έως 1,50 μ.), κατασκευασμένα βάσει σχεδίων με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια αυθεντικά υλικά, μιμούμενα πρωτότυπα τα οποία χρονολογούνται από την Προϊστορία έως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δημιουργός των εκθεμάτων είναι ο Δημήτρης Μάρας (Μηχανολόγος-Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός), ο οποίος έχει εντρυφήσει στη μελέτη της ναυπηγικής ιστορίας του ελλαδικού χώρου αλλά και στην κατασκευή μικρογραφικών ομοιωμάτων πλοίων. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει με  εύληπτο και κατανοητό τρόπο στους επισκέπτες, την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας, καθιστώντας τους κοινωνούς σε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο και αναδεικνύοντας το διαχρονικό, στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.

Στην έκθεση συμμετέχει και η Μαίρη Σχοινά, ζωγράφος-χαράκτρια (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Α' Εργαστηρίου Χαρακτικής ΑΣΚΤ), με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Αιγαιίς» (Αρχαίες Ελληνικές Γραφές), «Ωδές Αιγαίου» και «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», εμπνευσμένα από την θάλασσα του Αιγαίου. Η αέναη κίνηση της θάλασσας σε διάλογο με τις αρχαίες ελληνικές γραφές και τους πανάρχαιους θησαυρούς των Αντικυθήρων συνεχίζουν τη γεμάτη δέος περιπέτεια της καλλιτέχνιδος με την μυστηριακή «Αιγαιίδα Θάλασσα», που άρχισε το 2001.

Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζονται όργανα ναυσιπλοΐας, αλλά και ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ακόμα, η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσιο εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις του Γιάννη Νάκα, αρχαιολόγου, καθώς και κατάλογο των εκθεμάτων. Η Πλεύσις οργανώνεται σε χρονολογικές ενότητες με αφηγηματική αλληλουχία. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα πλοία της αρχαιότητας, από το προϊστορικό μονόξυλο έως την κλασική τριήρη και την ελληνιστική ολκάδα. Στον δεύτερο όροφο, η αφήγηση συνεχίζεται με τα πλοία του Βυζαντίου, τα πλοία-σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης και ολοκληρώνεται με τα παραδοσιακά σκαριά της νεώτερης ελληνικής ναυπηγικής. Το μουσειολογικό σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποίησε η Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ.

Πληροφορίες: 211-0126486 / E: museum@herakleidon-art.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο  Ανάτυπο PDF

 

Φωτοσυλλογή από την έκθεση