Επιλογή Σελίδας

Μελίνα Παϊσίδου

Η Μελίνα Παϊσίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1987. Το 1988 έλαβε  υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ του  ιδίου Τμήματος το 1995 με θέμα διδακτορικής διατριβής: «Οι τοιχογραφίες του 17ου αιώνα στους ναούς της Καστοριάς. Συμβολή στην εξέλιξη της μνημειακής ζωγραφικής της δυτικής Μακεδονίας» που βραβεύτηκε από τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία με το βραβείο «Μνήμη Μανόλη Χατζηδάκη».

Το 1994 διορίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν πανελλήνιου διαγωνισμού. Υπηρέτησε αρχικά στην Αθήνα και εν συνεχεία στην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Βέροιας (1994-2003) και στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης (2004-2010), όπου κατά τα έτη 2009 και 2010 διετέλεσε Προϊσταμένη της Εφορείας.

Από το 2011 είναι επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει προπτυχιακά μαθήματα που αφορούν στη Μνημειακή Τοπογραφία της Θεσσαλονίκης, στην Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη, στη Βυζαντινή Ζωγραφική, στα Εικονογραφημένα χειρόγραφα και στην Ιστορία της Τέχνης. Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών διδάσκει ζητήματα τοπογραφίας βυζαντινών πόλεων και  θέματα Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ζωγραφικής. Έχει διδάξει σε προγράμματα Erasmus στο Πανεπιστήμιο της Bologna και της Basilicata. Έχει εκπονήσει ερευνητικό πρόγραμμα για τη «Μεσοβυζαντινή Θεσσαλονίκη» και είναι επιστημονικώς υπεύθυνη του Προγράμματος Πρακτικής ΄Ασκησης  των Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Στη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Πολιτισμού διεξήγαγε μεγάλο αριθμό ανασκαφών στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Έδεσσα, Κοζάνη, Καστοριά), ενώ διηύθυνε επί διετία (2009-2010) τις ανασκαφές για την κατασκευή των σταθμών του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της πανεπιστημιακής θητείας της συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα της ανασκαφής των Φιλίππων και έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας ανασκαφική έρευνα στην οχυρή θέση «Κάλε» του Αμυνταίου.

Οι δημοσιεύσεις της σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά αφορούν σε θέματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τοπογραφικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης και ανασκαφικά αποτελέσματα σε θέσεις της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Είναι μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΚΒΕ και αναπληρωματικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας. Κατέχει πτυχία της αγγλικής, γαλλικής και βουλγαρικής γλώσσας.

Email: mpaisidou@hist.auth.gr

Αναλυτικό βιογραφικό και εργογραφία