Επιλογή Σελίδας

Συντακτική ομάδα

Δημήτρης Γαρουφαλής

Αρχαιολόγος - Ιδρυτής και Διευθυντής των Θεμάτων Αρχαιολογίας

Ο Δημήτρης Γαρουφαλής μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου άρχισε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Παιδαγωγικά στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου έλαβε επίσης δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου. Ένθερμος υποστηρικτής της κοινωνικής διάχυσης της αρχαιολογικής γνώσης διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης (από ιδρύσεως) του έντυπου μηνιαίου αρχαιολογικού περιοδικού CORPUS. Αρχαιολογία – Ιστορία των Πολιτισμών (1999-2005). Εμφορούμενος από το ίδιο πνεύμα, ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2016 το ψηφιακό περιοδικό Θέματα Αρχαιολογίας.

.

Σταυρούλα Μασουρίδη

Αρχαιολόγος

Η Σταυρούλα Μασουρίδη σπούδασε αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Λονδίνο, στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας - UCL. Εργάζεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1997, αρχικά στο Τμήμα Εθνικού Αρχείου Μνημείων, όπου συμμετείχε στη σύνταξη και επιμέλεια του Διαρκούς Καταλόγου των Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος, και κατόπιν στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, όπου είναι επιφορτισμένη με το έργο της έρευνας, καταγραφής και τεκμηρίωσης του αρχειακού υλικού. Έχει εμπειρία σε θέματα διατήρησης και αξιοποίησης των αρχειακών συλλογών, σε συνδυασμό και με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Οι ανακοινώσεις και οι δημοσιεύσεις της αφορούν κυρίως σε θέματα που άπτονται της Ιστορίας της Ελληνικής Αρχαιολογίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου επί τέσσερα έτη. Έχει συμμετάσχει σε επιφανειακές έρευνες και ανασκαφές στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ από το 2001 έως το 2005 υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού «Corpus. Αρχαιολογία και Ιστορία των Πολιτισμών».

Πέτρος Μεχτίδης

Αρχαιολόγος και Συντηρητής Έργων Τέχνης

Ο Πέτρος Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και βιβλίων για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας σε περιοδικά και εφημερίδες. Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού/ Μικρά Ασία. Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού για την Κωνσταντινούπολη και τη Μ. Ασία με εκθέσεις της συλλογής του στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Κρομυδόκαστρο, το χαμένο κάστρο της Σμύρνης» (Μπαλτά, 2012), «Όμορφες χώρες, χώρες Ελληνικές» (Μεταίχμιο, 2011), «Έφεσος» (Βάνιας, 2007), «Παράλια της Μ. Ασίας» (Έφεσος, 2006), «Ιωνία» (Βάνιας, 2005).

Χριστίνα Παπαδάκη

Αρχαιολόγος

Η Χριστίνα Παπαδάκη γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1974, στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και τελείωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Ολοκλήρωσε την πρώτη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο «Αποθέτες κεραμεικής. Εννοιολογικός προσδιορισμός, τυπολογία και σημασία για τη λειτουργία της ζωής των κοινοτήτων, κατά τη 2η χιλιετία π. Χ. στην Κρήτη», στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επιβλέποντα καθηγητή τον Λευτέρη Πλάτωνα. Από τον Οκτώβριο του 2016 εκπονεί τη δεύτερη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τίτλο «Στοιχεία και όψεις μαγείας στον μινωικό πολιτισμό» και επιβλέποντα καθηγητή τον Παναγιώτη Κουσούλη. Έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου καθώς και στη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές, ερευνητικά προγράμματα και επιφανειακές έρευνες στην Κρήτη, στη Γαύδο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι επιστημονικές εργασίες της αφορούν στον κρητικό πολιτισμό των μινωικών και ιστορικών χρόνων.

Τσάο Τσέβολι

Αρχαιολόγος και Δημοσιογράφος

Ο Τσάο Τσέβολι απέκτησε (με άριστα) πτυχίο Κλασικών Σπουδών από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης. Συνέχισε τις σπουδές τους λαμβάνοντας  Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master) με ειδικότητα στην Αρχαιολογική Κληρονομιά από το Πανεπιστήμιο Suor Orsola της Νάπολης και από το Πανεπιστήμιο ΙΙ της Νάπολης· Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη μεθοδολογία για την ορθή Διαπολιτισμική Προσέγγιση από το Πανεπιστήμιο «Dante Alighieri» του Ρήγιου Καλαβρίας. Απέκτησε δίπλωμα (Course) «Antiquities Trafficking and Art Crime» από το Πανεπιστήμιο Γλασκώβης. Έλαβε υποτροφίες έρευνας Erasmus από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης· για Μεταπτυχιακή έρευνα και εκπαίδευση στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών· από το Ελληνικό και το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το Sasakawa Young Leader Fellowship του Tokyo Fοundation.  Από το 1993 έχει συμμετάσχει και έχει διευθύνει πολλές ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Έλαβε το Διεθνές Βραβείο «Sebetia Ter» για την Αρχαιολογία και Βραβείο «Qualified Testimonial» του LUISS Business School.  Υπήρξε ανταποκριτής από την Αθήνα του ιταλικού αρχαιολογικού περιοδικού Archeo, επιστημονικός συνεργάτης του ελληνικού αρχαιολογικού περιοδικού Corpus, μέλος του Συνδέσμου Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα, μέλος της National Geographic Society, μέλος του Ομίλου UNESCO στην Πομπηία, μέλος της Επιτροπής Ασφαλείας και Έκτακτης Ανάγκης του ICOM - Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων.  Το 2005 ίδρυσε την Εθνική Ένωση Αρχαιολόγων στην Ιταλία και εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος για τρεις θητείες μέχρι το 2013, και αργότερα Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής έως το 2016. Ίδρυσε και διηύθυνε το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Παρατηρητηρίου «Archeomafias» και διευθύνει το περιοδικό «Archeomafie». Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Εγκληματολογικών Σπουδών, όπου διευθύνει το Master στην Δικαστική Αρχαιολογία και Εγκλημάτων κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Διδάσκει ως ειδικός εμπειρογνώμων  της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Suor Orsola στη Νάπολη. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και πάνω από 200 επιστημονικά και δημοφιλή άρθρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ελένη Πολυχρονάκη

Αρχαιολόγος και Φιλόλογος

Η Ελένη Πολυχρονάκη, μετά το πτυχίο της Κλασικής Φιλολογίας ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της στην Προϊστορική Αρχαιολογία, με τις καθηγήτριες Νένα Γαλανίδου και Κατερίνα Κόπακα το 2013 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με σκοπό τον συνδυασμό των κλασικών μελετών και των αρχαιολογικών για την ερμηνεία των κοινωνιών, των εννοιών και των ανθρώπων μεταξύ του μεταβατικού σταδίου από την εποχή του Χαλκού στην εποχή του Σιδήρου και στους κλασικούς χρόνους. Είχε την τύχη σε ένα συνέδριο να γνωρίσει και τον τομέα της ενάλιας αρχαιολογίας που δημιούργησε το ενδιαφέρον της για τα δίκτυα και τα πολιτισμικά δάνεια των πολιτισμών της Μεσογείου διαμέσου της θάλασσας. Χάρις στο πρόγραμμα Erasmus + έλαβε ετήσια υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Southampton όπου μαθήτευσε με τους καθηγητές Lucy Blue και Γιάννη Χαμιλάκη. Σημαντικές ερευνητικές εμπειρίες στην Θήρα το 2014 (Κωνσταντίνος Σμπόνιας) και τον Σεπτέμβριο του 2014 στην έρευνα των Αντικυθήρων με τους Θεοτόκη Θεοδούλου και Brendan Foley.

Σοφία Γρυδάκη

Αρχαιολόγος και Ξεναγός

Η Σοφία Γρυδάκη γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1977 στην Τρίπολη Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Νίκαια του Πειραιά, όπου ζει μέχρι σήμερα με το σύζυγό της και τις δύο κόρες της. Αποφοίτησε με «λίαν καλώς» από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών το 2002 και έκτοτε δουλεύει ως αρχαιολόγος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε διάφορα αρχαιολογικά έργα και από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα ως αρχαιολόγος αορίστου χρόνου της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι συγκυρίες, αλλά και η αγάπη της για ταξίδια και εξερεύνηση, οδήγησαν στο να αποφοιτήσει και από την κρατική Σχολή Ξεναγών Αθήνας το 2010 και να γίνει Διπλωματούχος Ξεναγός. Σήμερα εργάζεται και με τις δύο ιδιότητες και έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, έχει επισκεφθεί σχεδόν όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας.