Επιλογή Σελίδας

Συντακτική Ομάδα

Δημήτριος Γαρουφαλής

Αρχαιολόγος. Ιδρυτής και Εκδότης-Διευθυντής του περιοδικού Θέματα Αρχαιολογίας

Ο Δημήτριος Γαρουφαλής μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου άρχισε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Παιδαγωγικά στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου έλαβε επίσης δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου. Ένθερμος υποστηρικτής της κοινωνικής διάχυσης της αρχαιολογικής γνώσης διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης (από ιδρύσεως) του έντυπου μηνιαίου αρχαιολογικού περιοδικού CORPUS. Αρχαιολογία – Ιστορία των Πολιτισμών (1999-2005). Εμφορούμενος από το ίδιο πνεύμα, ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2016 το ψηφιακό περιοδικό Θέματα Αρχαιολογίας.

.

Σταυρούλα Μασουρίδη

Αρχαιολόγος

Η Σταυρούλα Μασουρίδη σπούδασε αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Λονδίνο, στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας - UCL. Εργάζεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1997, αρχικά στο Τμήμα Εθνικού Αρχείου Μνημείων, όπου συμμετείχε στη σύνταξη και επιμέλεια του Διαρκούς Καταλόγου των Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος, και κατόπιν στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, όπου είναι επιφορτισμένη με το έργο της έρευνας, καταγραφής και τεκμηρίωσης του αρχειακού υλικού. Έχει εμπειρία σε θέματα διατήρησης και αξιοποίησης των αρχειακών συλλογών, σε συνδυασμό και με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Οι ανακοινώσεις και οι δημοσιεύσεις της αφορούν κυρίως σε θέματα που άπτονται της Ιστορίας της Ελληνικής Αρχαιολογίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου επί τέσσερα έτη. Έχει συμμετάσχει σε επιφανειακές έρευνες και ανασκαφές στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ από το 2001 έως το 2005 υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού «Corpus. Αρχαιολογία και Ιστορία των Πολιτισμών».

Πέτρος Μεχτίδης

Αρχαιολόγος και Συντηρητής Έργων Τέχνης

Ο Πέτρος Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και βιβλίων για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας σε περιοδικά και εφημερίδες. Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού/ Μικρά Ασία. Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού για την Κωνσταντινούπολη και τη Μ. Ασία με εκθέσεις της συλλογής του στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Κρομυδόκαστρο, το χαμένο κάστρο της Σμύρνης» (Μπαλτά, 2012), «Όμορφες χώρες, χώρες Ελληνικές» (Μεταίχμιο, 2011), «Έφεσος» (Βάνιας, 2007), «Παράλια της Μ. Ασίας» (Έφεσος, 2006), «Ιωνία» (Βάνιας, 2005).

Χριστίνα Παπαδάκη

Αρχαιολόγος

Η Χριστίνα Παπαδάκη γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1974, στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και τελείωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Ολοκλήρωσε την πρώτη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο «Αποθέτες κεραμεικής. Εννοιολογικός προσδιορισμός, τυπολογία και σημασία για τη λειτουργία της ζωής των κοινοτήτων, κατά τη 2η χιλιετία π. Χ. στην Κρήτη», στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επιβλέποντα καθηγητή τον Λευτέρη Πλάτωνα. Από τον Οκτώβριο του 2016 εκπονεί τη δεύτερη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τίτλο «Στοιχεία και όψεις μαγείας στον μινωικό πολιτισμό» και επιβλέποντα καθηγητή τον Παναγιώτη Κουσούλη. Έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου καθώς και στη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές, ερευνητικά προγράμματα και επιφανειακές έρευνες στην Κρήτη, στη Γαύδο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι επιστημονικές εργασίες της αφορούν στον κρητικό πολιτισμό των μινωικών και ιστορικών χρόνων.

Σοφία Γρυδάκη

Αρχαιολόγος και Ξεναγός

Η Σοφία Γρυδάκη γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1977 στην Τρίπολη Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Νίκαια του Πειραιά, όπου ζει μέχρι σήμερα με το σύζυγό της και τις δύο κόρες της. Αποφοίτησε με «λίαν καλώς» από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών το 2002 και έκτοτε δουλεύει ως αρχαιολόγος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε διάφορα αρχαιολογικά έργα και από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα ως αρχαιολόγος αορίστου χρόνου της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι συγκυρίες, αλλά και η αγάπη της για ταξίδια και εξερεύνηση, οδήγησαν στο να αποφοιτήσει και από την κρατική Σχολή Ξεναγών Αθήνας το 2010 και να γίνει Διπλωματούχος Ξεναγός. Σήμερα εργάζεται και με τις δύο ιδιότητες και έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, έχει επισκεφθεί σχεδόν όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας.