Επιλογή Σελίδας

Συντακτική Ομάδα

Δημήτρης Γαρουφαλής

Διευθυντής του περιοδικού Θέματα Αρχαιολογίας

Ο Δημήτρης Γαρουφαλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, όπου άρχισε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στο γνωστικό πεδίο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Παναγιώτη Κουσούλη. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων αρχαιογνωστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου. Ένθερμος υποστηρικτής της κοινωνικής διάχυσης της ιστορικής και αρχαιολογικής γνώσης διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης (από ιδρύσεως) του έντυπου μηνιαίου αρχαιολογικού περιοδικού CORPUS. Αρχαιολογία – Ιστορία των Πολιτισμών (1999-2005). Εμφορούμενος από το ίδιο πνεύμα, ίδρυσε, τον Σεπτέμβριο του 2016, το ψηφιακό, ελεύθερης πρόσβασης, περιοδικό Θέματα Αρχαιολογίας (www.themata-archaiologias.gr | www.themes-in-archaeology.gr).

Email: dimgaroufalis@gmail.com | https://www.facebook.com/garouphalis.dimitris |
Url: www.garouphalis.gr


 

Σταυρούλα Μασουρίδη

Αρχαιολόγος

Η Σταυρούλα Μασουρίδη σπούδασε αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Λονδίνο, στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας - UCL. Εργάζεται στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1997, αρχικά στο Τμήμα Εθνικού Αρχείου Μνημείων, όπου συμμετείχε στη σύνταξη και επιμέλεια του Διαρκούς Καταλόγου των Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος, και κατόπιν στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, όπου είναι επιφορτισμένη με το έργο της έρευνας, καταγραφής και τεκμηρίωσης του αρχειακού υλικού. Έχει εμπειρία σε θέματα διατήρησης και αξιοποίησης των αρχειακών συλλογών, σε συνδυασμό και με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Οι ανακοινώσεις και οι δημοσιεύσεις της αφορούν κυρίως σε θέματα που άπτονται της Ιστορίας της Ελληνικής Αρχαιολογίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου επί τέσσερα έτη. Έχει συμμετάσχει σε επιφανειακές έρευνες και ανασκαφές στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ από το 2001 έως το 2005 υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού «Corpus. Αρχαιολογία και Ιστορία των Πολιτισμών».

Email: stevi.mas@gmail.com


 

Χριστίνα Παπαδάκη

Αρχαιολόγος

Η Χριστίνα Παπαδάκη γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1974, στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και τελείωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Ολοκλήρωσε την πρώτη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο «Αποθέτες κεραμεικής. Εννοιολογικός προσδιορισμός, τυπολογία και σημασία για τη λειτουργία της ζωής των κοινοτήτων, κατά τη 2η χιλιετία π. Χ. στην Κρήτη», στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επιβλέποντα καθηγητή τον Λευτέρη Πλάτωνα. Από τον Οκτώβριο του 2016 εκπονεί τη δεύτερη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τίτλο «Στοιχεία και όψεις μαγείας στον μινωικό πολιτισμό» και επιβλέποντα καθηγητή τον Παναγιώτη Κουσούλη. Έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου καθώς και στη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές, ερευνητικά προγράμματα και επιφανειακές έρευνες στην Κρήτη, στη Γαύδο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι επιστημονικές εργασίες της αφορούν στον κρητικό πολιτισμό των μινωικών και ιστορικών χρόνων.

Email: papadakichristina@gmail.com


 

Σοφία Γρυδάκη

Αρχαιολόγος και Ξεναγός

Η Σοφία Γρυδάκη γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1977 στην Τρίπολη Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Νίκαια του Πειραιά, όπου ζει μέχρι σήμερα με το σύζυγό της και τις δύο κόρες της. Αποφοίτησε με «λίαν καλώς» από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών το 2002 και έκτοτε δουλεύει ως αρχαιολόγος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε διάφορα αρχαιολογικά έργα και από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα ως αρχαιολόγος αορίστου χρόνου της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι συγκυρίες, αλλά και η αγάπη της για ταξίδια και εξερεύνηση, οδήγησαν στο να αποφοιτήσει και από την κρατική Σχολή Ξεναγών Αθήνας το 2010 και να γίνει Διπλωματούχος Ξεναγός. Σήμερα εργάζεται και με τις δύο ιδιότητες και έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, έχει επισκεφθεί σχεδόν όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας.

Email: sophiagridaki@yahoo.gr