Επιλογή Σελίδας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία (Λιάνα) Στεφανή πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 2019, σε ηλικία 53 ετών μετά από ολιγόμηνη μάχη με ανίατη ασθένεια.

«Η Ευαγγελία, η Λιάνα μας, ήταν ένας άνθρωπος γενναίος! Δυνατή και δυναμική, γεμάτη αγάπη για τη ζωή, έφυγε πριν από μήνες από το μουσείο με το χαμόγελο στα χείλη, την αγάπη προς όλους και με το κεφάλι ψηλά για την πιο δύσκολη και άδικη μάχη της ζωής της», αναφέρεται σε ανάρτηση του Αρχαιολογικού Μουσείου απ΄ όπου και έγινε γνωστή η είδηση του αδόκητου θανάτου της.

Η Λιάνα Στεφανή γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ., όπου έκανε και το μεταπτυχιακό της στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν: «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας». Εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και σε ανασκαφές στην Ημαθία και στην Πέλλα και από το 2004 ήταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την διεύθυνση του οποίου ανέλαβε στις 2 Φεβρουαρίου 2018, στη θέση της Τζένης Βελένη που προήχθη μετά από 12ετή θητεία διευθύντρια αρχαιοτήτων πόλης και στη συνέχεια γενική έφορος αρχαιοτήτων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονταν στην Προϊστορία του Αιγαίου, στην κεραμική, τα μοντέλα κατοίκησης και την αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία. Επίσης, είχε ερευνήσει και δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στην τοπογραφία, τα εργαστήρια κεραμικής, τις ταφικές πρακτικές και τις λατρείες στη Μακεδονία με έμφαση στη λατρεία της Μητέρας των Θεών. Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και σε τοπικούς φορείς. Συνέγραψε δύο μονογραφίες και επιμελήθηκε οκτώ επιστημονικές εκδόσεις (κατάλογοι εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικοί τόμοι).

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη
«Η Λιάνα Στεφανή, που έφυγε τόσο πρόωρα  από κοντά μας, ήταν μια νέα γυναίκα, μια εξαιρετικά καταρτισμένη επιστήμονας. Στήριξε ως στέλεχος, επί σειρά ετών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έως ότου αναλάβει τη διεύθυνσή του. Σε δικές της προσπάθειές οφείλονται σημαντικές εκθέσεις, όπως και κινήσεις εξωστρέφειας, με την οργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό, οι οποίες είχαν στόχο την διεθνή προβολή της αρχαίας Μακεδονίας. Η απώλειά της βύθισε στη θλίψη όχι μόνο την οικογένειά της αλλά και το σύνολο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η απουσία της θα είναι αισθητή σε όλους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της».

Η δήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
«Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, συντετριμμένη, πενθεί σήμερα για την απώλεια της συναδέλφου μας Λιάνας Στεφανή, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του Πολιτισμού, στην οικογένειά της, στους συναδέλφους της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στους φίλους της.
Μόνιμη αρχαιολόγος από το 1991, υπηρέτησε επί σειρά ετών στην ΙΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, όπου πραγματοποίησε πλήθος ανασκαφών σε όλον τον νομό και στην πόλη της Βέροιας, στους προϊστορικούς οικισμούς του Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου, στον Τάφο της Κρίσεως στα Λευκάδια, στη Λευκόπετρα και  στη Μικρή Σάντα Βερμίου, στην  Αγ. Βαρβάρα και στα Ασώματα. Εξ ίσου σημαντικές  ήταν και οι ανασκαφές που διεξήγαγε και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, όπως  στο Μάνδαλο, το Αρχοντικό, την Έδεσσα και τους Νερόμυλους Πέλλας.
Από το 2004 υπήρξε δραστήριο μέλος της ομάδας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στον σχεδιασμό των μόνιμων εκθέσεών του που εγκαινιάστηκαν το 2006. Ως Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων  του Μουσείου, από το 2008 έως το 2014, συντόνισε τη διοργάνωση πολυάριθμων περιοδικών εκθέσεων, τόσο στο ίδιο το Μουσείο, όσο και  σε άλλα Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η έκθεση για την Αρχαία Μακεδονία στο Λούβρο και η έκθεση για την Προϊστορική Μακεδονία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόζναν και της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Ως Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών και αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Μουσείου, από το  2014 έως το 2018, ασχολήθηκε επισταμένως με την τεκμηρίωση και την οργάνωση  των  σπουδαίων αυτών συλλογών του Μουσείου, ενώ παράλληλα διοργάνωσε, συνεργαζόμενη πάντοτε άψογα με τους συναδέλφους της και όλο το προσωπικό του Μουσείου, πλήθος περιοδικών εκθέσεων, συνεδρίων, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων που έφεραν τον κόσμο της Θεσσαλονίκης κοντά στο Μουσείο.
Οι συμμετοχές της σε αποστολές του Υπουργείου Πολιτισμού στο εξωτερικό, με στόχο τη διοργάνωση εκθέσεων, συνέβαλαν στη διεθνή προβολή του έργου της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στις 2 Φεβρουαρίου 2018 αναλαμβάνει καθήκοντα Προϊσταμένης του Μουσείου, μετά την προαγωγή της προκατόχου της  Δρ. Πολυξένης Αδάμ Βελένη στη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων, συνεχίζοντας με τον ίδιο ζήλο το πλούσιο έργο του Μουσείου, προετοιμάζοντας και ολοκληρώνοντας αυτήν τη φορά, μέσα σε ένα δημιουργικό  και ζεστό με τους συναδέλφους της κλίμα, τις δύο πρόσφατες πετυχημένες περιοδικές εκθέσεις του, που  αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό,  την έκθεση «Αντιγράφοντας (σ) το παρελθόν. Ιστορίες Αντιγραφής & Έμπνευσής, 2018» και την έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά. Αποικία των Κυκλάδων στο Βόρειο Αιγαίο», οι οποίες, εκτός από το πλούσιο, όπως πάντα, εποπτικό υλικό, συνοδεύονται από άρτιους επιστημονικά  καταλόγους, σύμφωνα με την παράδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Στις εκθέσεις όπου συμμετείχε και αργότερα διοργάνωνε  η Λιάνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, απέπνεε πάντοτε το πνεύμα της καλής συνεργασίας με τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων, ενώ παράλληλα διαφαίνεται η αστείρευτη πηγή έμπνευσης από τις επιστημονικές της γνώσεις και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, από την Προϊστορία του Αιγαίου, την κεραμική, τις θεωρητικές της προσεγγίσεις σε μεγάλα κεφάλαια της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία, την αρχιτεκτονική, την οργάνωση του χώρου και τη μελέτη προϊστορικών οικισμών και τη λατρεία της Μητέρας των Θεών, σε μία συνεχή προσπάθεια ερμηνείας της προϊστορικής καθημερινής ζωής και της διαλεκτικής σχέσης των οικισμών με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και ιδίως με τη συλλογική μνήμη των τόπων. Οι μελέτες της και για άλλες εποχές, εκτός από την βαθιά της εξειδίκευση στην προϊστορία, ποικίλουν από την Γεωμετρική περίοδο έως τους Ελληνιστικούς χρόνους, αποδεικνύοντας την ευρύτητα των γνώσεων που μεταφέρει από την έρευνα πεδίου στις Εφορείες Αρχαιοτήτων στο Μουσείο.
Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου επίσης αποφοίτησε. Η δημοσιευμένη διατριβή της, με τίτλο,  «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας» αποτελεί σταθμό στη μινωική βιβλιογραφία. Οι πολυάριθμες μελέτες της, οι δύο μονογραφίες της, η επιμέλεια  οκτώ επιστημονικών εκδόσεων (κατάλογοι εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικοί τόμοι), οι διαλέξεις της, με ποικιλία θεμάτων,  σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα κατέστησαν γνωστές τις σωστικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, παράλληλα  με τη θεωρητική της προσέγγιση στη μελέτη και την ερμηνεία του υλικού. Οι εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου, στις οποίες συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια, με την επιστημονική τους τεκμηρίωση, έκαναν γνωστό το Μουσείο για το σπουδαίο έργο του σε διεθνές επίπεδο, ενώ η συμμετοχή της στις ποικίλες δράσεις του συνέβαλε στο άνοιγμά του στο κοινό της Θεσσαλονίκης και στον κόσμο. Για τις κυριότερες δημοσιεύσεις μπορεί να κανείς να ανατρέξει στο διαδίκτυο [https://amth.academia.edu/LianaStefani]
Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη γενναία νεαρή αρχόντισσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την σπουδαία αρχαιολόγο με την ολοκληρωμένη προσωπικότητα, την εξαιρετική μητέρα δύο νέων επιστημόνων, την ευγενική και δραστήρια Προϊσταμένη του Μουσείου που έφυγε σήμερα για δρόμους μακρινούς μινωικούς, απ’ όπου μας αποχαιρετά, πλάι στις καλοντυμένες μινωικές γυναικείες μορφές μακρινών πομπών. Η Λιάνα ήξερε να συνομιλεί με την προϊστορία, τους μικρόκοσμους από πηλό, τις λατρεύτριες και τους λατρευτές των ιερών κορυφής, τους οικισμούς και το τοπίο, ταξιδεύοντας σε αποικίες αλλοτινών καιρών που μας μεταφέρει μέσα από τις μελέτες της και τις λαμπρές εκθέσεις που έστηνε με αγάπη και βαθιά γνώση. Τα Μουσεία μας από σήμερα θα είναι πιο φτωχά. Σήμερα, και στις φετινές γιορτές η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι περίλυπη έως θανάτου. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στέλνει την αγάπη του και τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας στον σύντροφο της ζωής της, στα δύο της παιδιά, στον πονεμένο πατέρα της, στην αδελφή της, στους συναδέλφους και στους φίλους της.
Λιάνα, δεν θα σε ξεχάσουμε, θα σε θυμόμαστε πάντα και να ξέρεις ότι θα μας λείπεις πολύ στις δύσκολες και στις όμορφες στιγμές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Η δήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πενθεί την οδυνηρή απώλεια της Διευθύντριάς του Ευαγγελίας Στεφανή. Η Ευαγγελία, η Λιάνα μας, ήταν ένας άνθρωπος γενναίος! Δυνατή και δυναμική, γεμάτη αγάπη για τη ζωή, έφυγε πριν από μήνες από το μουσείο με το χαμόγελο στα χείλη, την αγάπη προς όλους και με το κεφάλι ψηλά για την πιο δύσκολη και άδικη μάχη της ζωής της».

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο των Θεμάτων Αρχαιολογίας για να λαμβάνετε τα τελευταία άρθρα και τις ενημερώσεις 

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς!