Επιλογή Σελίδας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Είναι γνωστό ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος, η Θεσσαλονίκη, είναι ένα τεράστιο ανοιχτό μουσείο που καλύπτει πολυάριθμες διαφορετικές περιόδους της ελληνικής αρχαιότητας. Δεν είναι  έκπληξη λοιπόν που η Θεσσαλονίκη είναι ένας υπέροχος προορισμός για όσους αγαπούν την ιστορία και τα αρχαία αινίγματα.

Ελληνικές, Ελληνιστικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές αρχαιότητες μπορούν να βρεθούν κυριολεκτικά σε κάθε μέτρο του κέντρου της πόλης καθώς και στα προάστιά της, κάτι που είναι εύκολο να κατανοηθεί αν σκεφτούμε πόσους αιώνες κατοικείται αυτός ο τόπος.

Για να αναδημιουργήσει το θαυμάσιο παρελθόν του κέντρου της πόλης, η 16η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Ελλάδας δημιούργησε ψηφιακά μια εικονική περιήγηση στο Συγκρότημα των Παλατιών του Γαλερίου, του οποίου τα κατακερματισμένα λείψανα μπορούν ακόμα να βρεθούν σε ολόκληρη την πόλη. Το Γαλεριανό Συγκρότημα, ως γνωστό, υπήρξε το πιο σημαντικό μνημειώδες συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη και κτίστηκε στο σημείο καμπής της ρωμαϊκής και της βυζαντινής εποχής. Καλύπτει τις περισσότερες από τις κύριες περιοχές της πόλης κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων και ήταν το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ., όταν ο Μαξιμιανός Γαλέριος υπηρέτησε ως Καίσαρας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Γαλέριος επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, λόγω της στρατηγικής της θέσης ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.

Η ψηφιακή αναπαραγωγή του συγκροτήματος έγινε βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων, προσφέροντας μοναδική θέα της εμφάνισης της πόλης κατά τη διάρκεια της ύστερης ρωμαϊκής και της πρώιμης βυζαντινής περιόδου.

Πηγή: greece.greekreporter.com

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο των Θεμάτων Αρχαιολογίας για να λαμβάνετε τα τελευταία άρθρα και τις ενημερώσεις 

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς!