Επιλογή Σελίδας

ΛΟΝΔΙΝΟ - Καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, παίρνει μαζί της έναν από τους πολυτιμότερους πολιτιστικούς θησαυρούς. Είναι πιθανό τώρα το ζήτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα να λάβει νέα διάσταση. Ως μέλος της ΕΕ, η Βρετανία παρέμεινε ανυποχώρητη προβάλλοντας το δικαίωμα της ιδιοκτησίας του Βρετανικού Μουσείου για τα γλυπτά, απαντώντας στα επανειλημμένα αιτήματα της Ελλάδας να επιστραφούν.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε μάλιστα σε ένα σημείο ότι το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο δεν ανήκει στο κράτος, επομένως, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να γίνει σχετικά με το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο. Ωστόσο, φαίνεται ότι ένα μικρό παράθυρο μπορεί να ανοίξει ενόψει ενός νέου ισχυρισμού ότι τα ανεκτίμητα μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα για πολιτιστικούς και ηθικούς λόγους, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επιχειρήματα που αφορούν στη νομική ιδιοκτησίας τους εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου.

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, η χώρα θα πρέπει να υπογράψει νέες συμφωνίες με την ΕΕ για μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Ένα από αυτά αφορά τον τομέα του πολιτισμού και των πολιτιστικών αντικειμένων. Και χωρίς αμφιβολία, τα αρχαία ελληνικά γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Αυτό που μπορεί να προωθήσει σήμερα η Ελλάδα είναι το θέμα του επαναπατρισμού των συγκεκριμένων πολιτιστικών αντικειμένων στους αρχικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ανεξάρτητα από τυχόν αξιώσεις νομιμότητας που έχουν εκφραστεί από το Βρετανικό Μουσείο αιώνες πριν. Η Ελλάδα έχει κάνει επίσημες εκκλήσεις επαναπατρισμού των ανεκτίμητων ιστορικών θησαυρών της από τα μέσα της δεκαετίας του '80, με την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Το 2015, τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία με τίτλο «Η αποκατάσταση ή η επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης», η οποία περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Συνολικά 74 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας σημαντικός αριθμός λατινοαμερικανικών χωρών και πολλά αραβικά και αφρικανικά κράτη συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Εκτός από την UNESCO, η Ελλάδα προσπάθησε να βρει δικαιοσύνη στα διεθνή δικαστήρια σχετικά με το θέμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα - τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Το Βρετανικό Μουσείο έφθασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει νόμιμα δικαιώματα στα γλυπτά και ότι αυτά προστατεύονται καλύτερα στις εγκαταστάσεις του απ’ ό, τι στην Ελλάδα. Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση έχουν παγώσει έντονα τον επαναπατρισμό των ανεκτίμητων αντικειμένων, η πλειονότητα των βρετανών πολιτών υποστηρίζει συντριπτικά την επανένωση των ελληνικών μαρμάρων. Μια δημοσκόπηση του 2017 έδειξε ότι το 69% των Βρετανών ήταν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων, ενώ μόνο το 13% ήταν εναντίον του επαναπατρισμού. Ίσως πιο ειρωνικά, ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είναι επίσης κατά της επιστροφής των πολιτιστικών θησαυρών στην Ελλάδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο, διότι ο Τζόνσον είναι ένας φιλέλληνας, ο οποίος πάντα θαυμάζει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τις ανεκτίμητες συνεισφορές του στον δυτικό πολιτισμό.  Στην πραγματικότητα, ο Τζόνσον έχει μάλιστα αναφέρει ότι  τα μάρμαρα «... σώθηκαν χάρις στον Έλγιν».

Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα τώρα είναι να φέρει το θέμα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brexit. Όλες οι διαπραγματεύσεις για πολιτιστικά θέματα πρέπει να περιλαμβάνουν απολύτως αυτά τα ανεκτίμητα μάρμαρα. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να πάρει μια σκληρή στάση και να χρησιμοποιήσει την ισχύ του βέτο σε όλες τις μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ. Η Ελλάδα πρέπει να αναγκάσει την ΕΕ να ζητήσει τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit. Η Ελλάδα έχει με το μέρος της την απόφαση της UNESCO, την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, συνολικά 74 χώρες - και μάλιστα η πλειονότητα των Βρετανών - για να διορθώσει ένα λάθος που διαιωνίζεται εδώ και πάνω από 200 χρόνια.

Πηγή: greece.greekreporter.com

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο των Θεμάτων Αρχαιολογίας για να λαμβάνετε τα τελευταία άρθρα και τις ενημερώσεις 

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς!