Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΣΑΝΑ - Το εργαστήριο Μυθολογία και Τέχνη προσεγγίζει τη μυθολογία μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος. Η αρχαία ελληνική μυθολογία ξεπέρασε κάθε τοπικό και χρονικό σύνορο και έγινε ένα πνευματικό αγαθό πανανθρώπινο. Έργα κεραμικής, γλυπτικής, τοιχογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, θεατρικά, χορογραφίες, ταινίες, μαρτυρούν τη διαχρονική παρουσία των μύθων και αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. Ο συμβολισμός είναι κύριο συστατικό της μυθολογίας και ανιχνεύει τις βαθύτερες πτυχές της ψυχολογίας του ατόμου.

Το πρώτο εργαστήριο με τίτλο Ίκαρος απευθύνεται σε ενήλικες και το δεύτερο βιωματικό εργαστήριο Ίκαρος και Δαίδαλος σε παιδιά με συνοδεία ενηλίκων.

  • Εργαστήριο Ίκαρος για ενήλικες: Θέλετε να γνωρίσετε την ιστορία και τον μύθο του Ικάρου;

Οι συμμετέχοντες, αρχικά, θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον μύθο του Ικάρου μέσω έργων τέχνης από την ζωγραφική, την κινούμενη εικόνα, την μουσική.Η προβολή θα εστιάσει στην ερμηνεία, το συμβολικό περιεχόμενο και τις προεκτάσεις του μύθου.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.
Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Παρασκευή 29/3/2019
Διάρκεια εργαστηρίου:  90’
Ώρα διεξαγωγής: 17:00 -18.30

 

 

  • Βιωματικό Εργαστήριο Ίκαρος και Δαίδαλος για παιδιά με συνοδεία ενηλίκων: Το  βιωματικό εργαστήριο Ίκαρος και Δαίδαλος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και ενήλικες συνοδούς.

Η έμπνευση, η φαντασία, η απελευθέρωση της δημιουργικότητας, η καλλιέργεια της αισθητικής αποτελούν στοιχεία του βιωματικού αυτού εργαστηρίου που έχουν ως στόχο την έκφραση και τις ποικίλες πτυχές της.Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του μύθου μέσω έργων τέχνης από την ζωγραφική, την κινούμενη εικόνα, τη μουσική και στη συνέχεια, θα πειραματιστούν και θα αυτοσχεδιάσουν με διάφορους εικαστικούς τρόπους και τεχνικές.
Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Σάββατο 30/3/2019
Διάρκεια εργαστηρίου:  90’
Ώρα διεξαγωγής: 12:00 -13.30
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:
Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εργαστηρίου.

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 211 411 0044 &690 72 92 002 έως και μια ημέρα πριν. Το βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

 

Σχεδιασμός εργαστηρίων:
Ταγάρα Ιωάννα,* Πολιτισμολόγος και Εκπαιδεύτρια ενηλίκων
Κατερίνα Κοφφινά,** Πολιτισμολόγος, Σχεδιάστρια

* Η Ταγάρα Ιωάννα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων (MeD) του ΕΑΠ, πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ και Νηπιαγωγός. Έχει Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Μεταπτυχιακές Εξειδικεύσεις στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, στην Ειδική Αγωγή, στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και στην Πολιτισμική Διαμεσολάβηση. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας Τέχνης Δράσεις / ArtActs και από το 2007 έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσεία δήμους και πολιτιστικούς χώρους.

**  Η Κατερίνα Κοφφινά σπούδασε «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Εφαρμοσμένες Εικαστικές Τέχνες στις σχολές Βακαλό και Αrtes (πρώην Δοξιάδη). Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον αρχιτεκτονικό χώρο. Έχει συνεργαστεί με ιδρύματα και συλλόγους στην παραγωγή καλλιτεχνικών και ιστορικών προγραμμάτων, καθώς και με τα περιοδικά «Ιστορία - Πάπυρος», «ScienceIllustrated», «Ιστορικά Θέματα», "Πολίτες" «Το Περιοδικό». Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Παραγωγής Δημόσιας Ιστορίας "hιστορισταί".


«Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα, T.: 211 411 0044, Ε: info@kotsanas.com, kotsanas.com