Επιλογή Σελίδας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ TÜBINGEN, ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Tübingen διεπιστημονικό εργαστήριο με θέμα τα Ταφικά Μνημεία. Με την πάροδο του χρόνου και σε διάφορους πολιτισμούς, οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι φροντίζουν τους νεκρούς τους και ξεπερνούν τα συναισθήματα του φόβου και της θλίψης που σχετίζονται με τον «θάνατο», έχουν αλλάξει και αναπτυχθεί.

Ένα από τα σημαντικότερα μέσα αντιμετώπισης του θανάτου, εκτός από το τελετουργικό πένθος, ήταν η ανέγερση ταφικών μνημείων. Ως μέσα αποθήκευσης της πολιτιστικής μνήμης, τα μνημεία για τους νεκρούς θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ανάμνηση του θανόντος, εφόσον παραμένουν ορατά σε μελλοντικές γενιές.

Στόχος αυτού του διεπιστημονικού εργαστηρίου είναι να εξετάσει σε ποιο βαθμό μπορεί η μνήμη των νεκρών να θεωρηθεί ως «καθρέφτης της ζωής» και / ή ως κάτι που κατασκευάστηκε ειδικά από τους οικείους των νεκρών (είτε σκόπιμα είτε όχι). Με την εξέταση των υλικών καταλοίπων από τους τάφους, της θέση τους μέσα στις αρχαίες νεκροπόλεις, και με την εξέταση των γραπτών πηγών, θα συζητηθούν η έννοια της ταφικής λατρείας και των μνημείων της στην κατασκευή της συλλογικής μνήμης μέσα και μεταξύ των αρχαίων μεσογειακών πολιτισμών. Επιπλέον, συγκριτικές αναλύσεις των μη-μεσογειακών αλλά και των σύγχρονων πολιτισμών θα μπορούσε να συμπληρώσει το εργαστήριο παρέχοντας μια κοινωνιολογική προσέγγιση στη μελέτη και κατανόηση της ταφικής λατρείας ως ένα γενικό μέσο της «κουλτούρας της μνήμης».

Αυτό το εργαστήριο στοχεύει κυρίως στη σύνδεση έμπειρων ερευνητών και νέων επιστημόνων. Ως εκ τούτου, η πρόσκληση για ανακοινώσεις απευθύνεται κυρίως σε διδακτορικούς φοιτητές στην αρχαιολογία, την ιστορία και τη φιλολογία. Επιπλέον, οι αιτήσεις από επιστήμονες που εργάζονται σε άλλους συναφείς τομείς όπως η ιστορία της τέχνης, η ανθρωπολογία και η κοινωνιολογία είναι επίσης ευπρόσδεκτες.

Η διάρκεια των ανακοινώσεων είναι 20 λεπτά. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η γερμανική και η αγγλική. Οι περιλήψεις (έως 300 λέξεις) θα πρέπει να αποστέλλονται μέχρι τις 30 Απριλίου 2017 στη Διεύθυνση: grabdenkmal@klassarch.uni-tuebingen.de Για τη θεματολογία των ανακοινώσεων καθώς και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.klassarch.uni-tuebingen.de/grabdenkmal