Επιλογή Σελίδας

CYA / DIKEMES – Από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου 2018 θα διεξαχθεί στο CYA/DIKEMES (Daphne & George Hatsopoulos Hall (CYA) | Πλατεία Σταδίου 5, Αθήνα) συνέδριο με θέμα: «Thucydides The Athenian». Το συνέδριο αναζητά να τοποθετήσει τον Θουκυδίδη πίσω στην πατρίδα του, να εξερευνήσει τον άνθρωπο μέσα στους πολιτικούς και κοινωνικούς του κύκλους και να εξελιχθεί βαθύτερα στην πραγματικότητα της περίκλειας πολιτικής και ιδεολογίας. Μια διεθνής ομάδα μελετητών θα αντιμετωπίσει αυτά τα ερωτήματα μέσω των αναλύσεων των συμμάχων και των εχθρών του Περικλή και της παρουσίασης αυτών των χαρακτήρων από τον Θουκυδίδη στην αφήγησή του, και του τρόπου που αυτοί οι χαρακτήρες βίωσαν τη μετα-περίκλεια κληρονομιά. Επιπλέον, θα ερευνήσουν το περίκλειο οικοδομικό πρόγραμμα και θα παρουσιάσουν νέους τρόπους χρήσης των δεδομένων από το πρόσφατα ανακαλυφθέν κύπελλο, χαραγμένο από τον Περικλή και από μέλη του περιβάλλοντός του.

Ομιλητές του Συνεδρίου είναι οι Thomas Scanlon, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας-Riverside, Ναννώ Μαρινάτου, Πανεπιστήμιο του Ιλλινόι-Σικάγο, Άγγελος Π. Ματθαίου, Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία, Lisa Kallet, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Αναστάσιος Γ. Νικολαΐδης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τάσος Τανούλας, College Year in Athens, Tim Rood, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δημήτρης Κυρτάτας, Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Robert Pitt, College Year in Athens, Ben Earley, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Μιχαήλ Κονάρης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Sebastian Anderson, Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών.

Το βράδυ πριν την έναρξη του συνεδρίου, ο ΘάνοςΒερέμης, Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα συζητήσει για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Θουκυδίδη  –τον πολιτικό και τον ιστορικό– και το μεταφραστικό έργο του Βενιζέλου.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Επιγραφικό Μουσείο, όπου εκτίθεται ο μελαμβαφής σκύφος του 5ου αιώνα π.Χ. με χαραγμένο το όνομα του Περικλή, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας (για τα ανωτέρω, απαιτείται κράτηση).

Οι παρουσιάσεις και ομιλίες του Συνεδρίου θα είναι όλες στα αγγλικά.

Οργανωτική Επιτροπή
Ναννώ Μαρινάτου, Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Τμήματος Κλασικών και Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιλινόι, Σικάγο (ΗΠΑ)
Αλέξης Φυλακτόπουλος, Πρόεδρος του College Year in Athens
Robert Pitt, Καθηγητής Κλασικών Σπουδών, College Year in Athens
Θεώνη Σκούρτα, Αντιπρόεδρος του Academic Affairs, College Year in Athens

Πρόγραμμα Συνεδρίου


Σχετικά με το College Year in  Athens
Το College Year in Athens  είναι μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1962 προσφέροντας σε αγγλόφωνους πανεπιστημιακούς φοιτητές του εξωτερικού προγράμματα σπουδών με έμφαση στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο. Από το 1997 εκπροσωπείται αποκλειστικά από το Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙΚΕΜΕΣ). Αποστολή του College Year in Athens είναι η καλλιέργεια μιας στενής σχέσης των ξένων φοιτητών με την Ελλάδα και η προαγωγή της διαπολιτισμικής ευαισθησίας  μέσω της εξερεύνησης του ελληνικού χώρου και πολιτισμού. Το College Year in Athens αποβλέπει επίσης στο να εμφυσήσει στους φοιτητές του την πεποίθηση ότι είναι Πολίτες του Κόσμου.