Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Από την Πέμπτη, 25 έως το Σάββατο, 27 Μαΐου 2017 (αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος ΑΜΘ), με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 25 ετών της Ελληνοκαναδικής Ανασκαφής Αργίλου (1992-2007) θα πραγματοποιηθεί Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα τις αρχαίες πόλεις στον βορειοελλαδικό χώρο, με θέμα «Άργιλος, 25 Χρόνια Έρευνας. Οργάνωση πόλης και χώρας στις αποικίες του βορείου Αιγαίου, 8ος-3ος αι. π.Χ.».

Η Άργιλος είναι μια από τις σημαντικότερες αποικίες στον βορειοελλαδικό χώρο, η παλαιότερη (μέσα 7ου αι. π.Χ. από Ανδρίους) στη Θρακική ακτή, γύρω από τον Στρυμόνα και το Παγγαίο. Συμπληρώθηκε ένα τέταρτο του αιώνα που οι επικεφαλής ερευνητές του ελληνοκαναδικού προγράμματος ανασκάπτουν την αρχαία Άργιλο, την παλαιότερη ελληνική αποικία στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα, γνωστή ιδιαίτερα για την πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα χρυσού και αργύρου. Η έρευνα έχει ως στόχο την καλύτερη κατανόηση για την ανάπτυξη και την οργάνωση των ελληνικών αποικιών στη βορειοδυτική ακτή του Αιγαίου Πελάγους. Πώς γεννιέται μια πόλη που ιδρύεται σε περιοχή πιθανόν όχι ιδιαιτέρως φιλική και σίγουρα πολύ διαφορετική από την μητρόπολη; Ποιος είναι ο ρυθμός της ανάπτυξής της και ποιοι οι παράγοντες που τον επηρεάζουν; Τι αντίκτυπο έχουν οι εμπορικές δραστηριότητες για την αστική οργάνωση;

Χάρη στη συστηματική ανασκαφή της αρχαίας αυτής πόλης, που ιδρύθηκε τον έβδομο αιώνα π.Χ., η έρευνα έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κατανόηση του φαινομένου της αποικιακής επέκτασης στην βόρεια Ελλάδα και στην πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη μιας απέραντης περιοχής στην αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο (7ος - 3ος αι. π.Χ.).

Στο διάστημα των 25 χρόνων έρευνας και μελέτης, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο ανασκαφικό/ερευνητικό πρόγραμμα της Αργίλου έχουν δημοσιεύσει σχεδόν 50 μονογραφίες και άρθρα, έχουν παρουσιάσει εκατό άρθρα και διαλέξεις σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία), και έχουν εκπαιδεύσει πάνω από 500 φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες από τις 5 ηπείρους, ενώ συγχρόνως έχουν εποπτεύσει πολλές μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές στην ελληνική αρχαιολογία.

Με την οργάνωση αυτού του συνεδρίου επιδιώκεται να σηματοδοτηθούν αυτά τα 25 χρόνια έρευνας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά, να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών και να τεθούν στην επιστημονική κοινότητα προς συζήτηση θέματα όπως:

  • Κατοικία και περιβάλλον (πόλη και χώρα, αστικός πολεοδομικός ιστός, κατοικία, δημόσια κτίσματα και χώροι λατρείας, αμυντικά συστήματα).
  • Παραγωγή και εμπορία προϊόντων (εργαστήρια, αναλύσεις, νομίσματα, πηλοπλαστική, μεταλλουργία).
  • Γραπτές πηγές/ιστορία (σε σχέση με την οργάνωση και την ανάπτυξη της πόλης και της κατοικία

Διαβάστε το πρόγραμμα του Συνεδρίου Πρόγραμμα PDF

Περισσότερες πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, Τ.Θ 506 19, T.K 540 13, Θεσσαλονίκη, Τηλ.:2313 310201, Fax : 2310 861306, Email: amth@culture.gr / www.amth.gr