Επιλογή Σελίδας

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ – Τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή, στα 53 της χρόνια, η αρχαιολόγος Ελένη Ζάχου. Η Ελένη Ζάχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ήταν κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 90, ως έκτακτη αρχαιολόγος στην ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από την οποία δεν έφυγε ποτέ. Το 1997 ορκίστηκε μόνιμη υπάλληλος και από το 2018 διετέλεσε Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Ακάματος εργάτης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τόσο στον τομέα της διοίκησης, όσο και στο πεδίο, επέβλεψε πλήθος σωστικών ανασκαφών, κυρίως στην περιοχή της Λοκρίδας. Υπήρξε συνδιευθύντρια του αρχαιολογικού προγράμματος στη νησίδα Μήτρου, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθηνών. Τελευταίο της ανασκαφικό πόνημα ήταν η διενέργεια έρευνας στην προϊστορική μαγούλα, στη θέση Αγ. Μαρίνα Λοκρίδας.

Είχε ενεργό επιστημονική δράση με τα ενδιαφέροντά της να επικεντρώνονται στην Προϊστορία και ιδιαίτερα στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Έχει συγγράψει σειρά επιστημονικών άρθρων, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Η Ελένη Ζάχου υπήρξε σε όλη της την πορεία ενεργός άνθρωπος και επιστήμων, με σπάνια δύναμη, ευθύτητα και συνεργατικό πνεύμα.

Τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους της εκλιπούσης καθώς και τη βαθιά τους θλίψης εξέφρασαν η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.