Επιλογή Σελίδας

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Νικολούδη, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου του Υπουργείου Πολιτισμού. Πένθος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου – Αφήνει πίσω της μια σπουδαία παρακαταθήκη καθώς αξιόλογα και μοναδικά ευρήματα των ανασκαφών της θα εκτίθενται πλέον μόνιμα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς

Γεννημένη το 1969 με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, ήταν παντρεμένη με τον καθηγητή Γιώργο Κατσαράκη και μητέρα δύο παιδιών. Απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου King’s College London με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική πλαστική, είχε άριστη επιστημονική κατάρτιση και σημαντικό ανασκαφικό και επιστημονικό έργο. Από το 2006 υπηρετούσε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Μαρία υπεραγαπούσε την οικογένεια και τους δύο γιους της, αλλά έδειξε και ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση στη δουλειά της, εργαζόμενη με μεθοδικότητα και ζήλο για τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων των περιοχών αρμοδιότητας της σε Φαιστό και Γόρτυνα. Αφήνει πίσω της μια σπουδαία παρακαταθήκη καθώς αξιόλογα και μοναδικά ευρήματα των ανασκαφών της θα εκτίθενται πλέον μόνιμα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς.

Σε ανακοίνωση της Προϊσταμένης, των εργαζομένων της ΕΦΑΗ και του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι συνάδελφοί της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον πρόωρο χαμό της συναδέλφου, συνεργάτιδας και φίλης Μαρίας Νικολούδη, ο οποίος ανέκοψε μια λαμπρή σταδιοδρομία και εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά της. «Μαρία, θα σε θυμόμαστε πάντα για το ζεστό σου γέλιο, την ευγένεια, το ήθος και τη μαχητικότητά σου. «Η σκέψη μας θα σου κλουθά δεν θα ‘σαι αμοναχή σου, Μαριώ καλό ταξίδι σου στην άλλη τη ζωή σου»» – αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της αρχαιολόγου Μαρίας Νικολούδη:
«Μια νέα γυναίκα, μητέρα και άξια αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, η Μαρία Νικολούδη, έφυγε πρόωρα από τη ζωή, βυθίζοντας στη θλίψη τους δικούς της ανθρώπους και τους συναδέλφους της. Η Μαρία Νικολούδη ξεχώριζε για την εξαιρετική της επιστημονική κατάρτιση, τις άριστες σπουδές της, καθώς και για το σημαντικό ανασκαφικό έργο που είχε να παρουσιάσει, από το 2006 που υπηρετούσε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σημαντικές αρχαιότητες από τη Φαιστό και τη Γόρτυνα, πρόκειται να εκτεθούν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, χάρις και στη δική της άοκνη και αφοσιωμένη εργασία. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της, καθώς και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου».