Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού είναι το μόνο δημόσιο μουσείο με αποστολή την καταγραφή, τεκμηρίωση, διαφύλαξη και ανάδειξη του ζωντανού νεότερου ελληνικού πολιτισμού, υλικού και άυλου. Έχοντας εγκαινιάσει στο παρελθόν επί σειρά ετών την πρακτική της παρουσίασης αποκριάτικων εθίμων από τη Σκύρο, τη Νάξο, τη Νάουσα, τον Σοχό, τη Μυτιλήνη και άλλες περιοχές της χώρας μας στο αθηναϊκό κοινό, διοργανώνει φέτος σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Folknet» μία πολυεπίπεδη δραστηριότητα ανοιχτή στο κοινό για την έναρξη της Αποκριάς την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019.

Ομάδα κωδωνοφόρων και μουσικών από το Φλάμπουρο Σερρών θα παρουσιάσει την τοπική αποκριάτικη εθιμοτυπία, με την εντυπωσιακή ευετηριακή μεταμφίεση και την ιδιαίτερη μουσική που έχει διατηρήσει τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία εκτείνεται από τον Σοχό μέχρι τα βόρεια της κοιλάδας του Στρυμόνα.

Στις 11:30 η πομπή των κωδωνοφόρων, θα διασχίσει τους δρόμους της Πλάκας (οδοί Κυδαθηναίων-Τριπόδων-Κυρρήστου-Πανός και Άρεως), με άξονα τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου (Λουτρό των Αέρηδων, Μουσείο της οδού Πανός και Τζαμί Τζισδαράκη) και θα καταλήξει στο οικοδομικό τετράγωνο όπου πρόκειται να μετεγκατασταθεί και να επανεκθέσει τις συλλογές του το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στην οδό Άρεως 10.

Στις 13:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου η Διευθύντρια του Μουσείου Ελένη Μελίδη θα παρουσιάσει αντίστοιχες δράσεις που είχε πρωτοπόρα οργανώσει στην Πλάκα τη δεκαετία του ’90 το Μουσείο και στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Folknet, Γιάννα Ευαγγελίδου θα αναφερθεί στην πενταετή δράση της πομπής της κωδωνοφορίας «Δρόμοι του Κουδουνιού» στη Θεσσαλονίκη.

Στις 14:00 θα ακολουθήσει αναπαράσταση του αποκριάτικου εθίμου των Μπαμπούγερων από το Φλάμπουρο Σερρών στο χώρο του οικοδομικού τετραγώνου (που περικλείεται από τις οδούς Άρεως-Κλάδου-Βρυσακίου-Αδριανού).

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019
Ώρα έναρξης: 11:30, οδός Κυδαθηναίων 17
Διαδρομή: Κυδαθηναίων-Τριπόδων-Κυρρήστου-Πανός-Πλατεία Moναστηρακίου- Άρεως 10 (άφιξη στις 13:00)
Παρουσιάσεις-μιλίες στην  Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΜΝΕΠ,  Άρεως 10: 13:00-14:00
14:00-15:00:  Αναπαράσταση εθίμου Μπαμπούγερων Φλάμπουρου στο χώρο του οικοδομικού τετραγώνου, που περικλείεται από τις οδούς Άρεως-Κλάδου-Βρυσακίου-Αδριανού


Πληροφορίες: 210 32 49 698, Facebook Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού