Επιλογή Σελίδας

ΘΟΥΡΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Με αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «ενέταξε» την Αρχαία Θουρία στον πολιτιστικό χάρτη της Μεσσηνίας. Η Λίνα Μενδώνη ξεναγήθηκε από την Δρα Ξένη Αραπογιάννη στις ανασκαφές του Ασκληπιείου και του Θεάτρου, και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Ρωμαϊκά Λουτρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός, φuάνοντας στο Ασκληπείο, σχολίασε τη δυσκολία πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους - τονίζοντας ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση λεωφορεία με επισκέπτες γιατί οι δρόμοι είναι στενοί.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε σε έναν πολύ ενδιαφέροντα νέο αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο παρακολουθούμε εν τη γενέσει του. Η ανασκαφή είναι πάντοτε μια αυστηρά επιστημονική διεργασία, η οποία όμως χρειάζεται, καμιά φορά, και λίγη τύχη. Εδώ η τύχη ήταν με το μέρος των αρχαιολόγων, γιατί οι τομές τους έπεσαν σ' αυτή την εξαιρετική κατασκευή του αρχαίου θεάτρου. Θέλει πολλή δουλειά, πολλή μελέτη. Οι επιστήμονες είναι εκείνοι οι οποίοι θα προτείνουν τι θα γίνει τελικά σ' αυτό το χώρο. Το σημαντικό είναι ότι μετά την αρχαία Μεσσήνη αποκαλύπτεται ένας νέος αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί κρίσιμη και  ενδιαφέρουσα ψηφίδα στο πολιτιστικό μωσαϊκό, στη μεγάλη διαχρονία της Μεσσηνίας».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ξεναγείται από την Ξένη Αραπογιάννη και την Έφορο Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση στην ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ξεναγείται από την Ξένη Αραπογιάννη και την Έφορο Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση στην ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας (φωτ. ΥΠΠΟΑ).

Απαντώντας σε ερώτηση, η Λίνα Μενδώνη είπε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν χρηματοδοτεί ανασκαφές:
«Το υπουργείο έχει εδώ και πολλά χρόνια υιοθετήσει την αρχή να μην χρηματοδοτεί συστηματικές ανασκαφές. Όμως το γεγονός ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι παρούσα και υποστηρίζει την ανασκαφική έρευνα και την ανασκαφή είναι ήδη μια πολύ σημαντική υποστήριξη. Η συγκεκριμένη ανασκαφή γίνεται με χορηγίες αλλά και μέσω κονδυλίων οποία διαθέτει η Περιφέρεια -και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον περιφερειάρχη- σε συμφωνία πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού. Αντιλαμβάνεστε ότι η βασική υποχρέωση μας ως Πολιτεία είναι να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να αποδώσουμε στο κοινό τα μνημεία τα οποία έχουν αποκαλυφθεί. Οι συστηματικές ανασκαφές είναι απαραίτητες, είναι χρήσιμες, αλλά η πολιτική του υπουργείου όπως σας είπα, εδώ και δεκαετίες, είναι ότι υποστηρίζει αλλά δεν χρηματοδοτεί την ανασκαφική έρευνα.
Η Μεσσηνία έχει σημαντική πολιτιστική παρουσία, και μην ξεχνάτε -το ανέφερα και σε προηγούμενη σημερινή μου δήλωση- ότι από το 2010 μέχρι σήμερα είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν επενδυθεί μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε πρόκειται για εθνικούς πόρους, είτε πρόκειται κυρίως για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις υπηρεσίες του συνολικά για την ανάδειξη, αποκατάσταση και προστασία των μνημείων της Μεσσηνίας. Η Μεσσηνία είναι εδώ και δεκαετίες στον πολιτιστικό χάρτη. Δεν έχει ανάγκη να μπει τώρα. Όπως προανέφερα, είναι μια ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό το οποίο υπάρχει».

Στην ίδια περιοχή σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, σε ύψος τουλάχιστον 4 μ. συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών. Η Υπουργός έδωσε τις σχετικές οδηγίες στην Έφορο Ευαγγελία Μηλίτση να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία απαλλοτρίωσης του χώρου και να ετοιμαστούν οι σχετικές μελέτες για την συντήρηση και ανάδειξή του.

Πηγή: Θανάσης Λαγός, eleftheriaonline.gr | ΥΠΠΟΑ

 

Η ανασκαφέας Ξένη Αραπογιάννη ενημερώνει την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία συνοδεύεται από την Έφορο Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση (φωτ. eleftheriaonline.gr).