Επιλογή Σελίδας

ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ - Ομάδα αρχαιολόγων, από το ισραηλινό κολέγιο Kinneret, το κολέγιο Nyack της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Μελέτης του Αρχαίου Ιουδαϊσμού και των Αρχών του Χριστιανισμού, ανακάλυψε μία αρχαία επιγραφή σε εκκλησία που φαίνεται να ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Πέτρο.

 

(φωτ.: El Araj Excavation Project - EAEP)

 

Ο απόστολος Πέτρος είχε γεννηθεί στην «Βηθσαϊδά», κατά το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Το τοπωνύμιο «Βηθσαϊδά» δηλώνει ότι πρόκειται για « το σπίτι των ψαράδων», έτσι μελετητές της Βίβλου και πλήθος αρχαιολόγων ερευνούσαν επί μακρόν το αρχαίο χωριό που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο. Οι έρευνες αυτές είχαν καταλήξει και είχαν περιορίσει «το χωριό των ψαράδων» σε τρία πιθανά μέρη.

 

(φωτ.: El Araj Excavation Project - EAEP)

 

Η αποστολή Ελ-Αράτζ από το 2016 έκανε ανασκαφές σε μία από τις θέσεις αυτές, συγκεκριμένα στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Η τελευταία ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης ήταν ένα μωσαϊκό με μοτίβο ανθέων εντός μίας εκκλησία, που βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019 και φέρει μια επιγραφή που ζητά τη μεσολάβηση του «αρχηγού και διοικητή των ουράνιων αποστόλων», δηλαδή του Πέτρου.

Η εκκλησία αυτή πρόκειται για την «Εκκλησία των Αποστόλων» και χρονολογείται από την βυζαντινή περίοδο και εντοπίζεται στις εκβολές του Ιορδάνη ποταμού, στη βόρεια ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας. «Η ανακάλυψη του μοτίβου με άνθη είναι η κυριότερη ένδειξη πως ο Πέτρος είχε ιδιαίτερη σχέση με τη βασιλική και είναι πιθανό να ήταν αφιερωμένη σε εκείνον.

Αφού η βυζαντινή χριστιανή παράδοση αναγνωρίζει το σπίτι του Πέτρου στη Βηθσαϊδά, και όχι στην Καπερναούμ όπως λογίζεται συχνά σήμερα, είναι πιθανό η βασιλική να μνημονεύει το σπίτι του» σημείωσε ο Στίβεν Νότλεϊ, Καθηγητής του Nyack College και Ακαδημαϊκός διευθυντής της ανασκαφής. Σχετικά με την «Εκκλησία των Αποστόλων» ο υπεύθυνος της ανασκαφής σημείωσε στο προσωπικό του blog ότι κι αυτή είναι μία σημαντική ανακάλυψη :«Η εκκλησία των Αποστόλων (έχουμε ξεκινήσει να τη λέμε έτσι) είναι χτισμένη πάνω στο σπίτι του Πέτρου και του Ανδρέα. Πρέπει να ήταν ένα εκπληκτικό χτίσμα». «Θα χρειαστεί ακόμη μία σεζόν για να αποκαλυφθεί πλήρως», ενημέρωσε ο Καθηγητής και συμπλήρωσε ότι το μωσαϊκό στο δάπεδο είναι «ξεκάθαρη απόδειξη πως η εκκλησία υπήρχε στην βυζαντινή περίοδο».

Η επιγραφή

Το μωσαϊκό με το φλοράλ μοτίβο φέρει την εξής επιγραφή: «Πήγαν στη Βηθσαϊδά, την κατοικία του Πέτρου και του Ανδρέα, όπου υπάρχει μία εκκλησία στη θέση του σπιτιού τους» Αυτό σημαίνει πως οι Βυζαντινοί έφτιαξαν την Εκκλησία των Αποστόλων, εις μνήμη του τόπου γεννήσεως των αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα, ώστε να μην λησμονηθούν ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως μόνο μέρος ενός μοναστηριακού συγκροτήματος.

 

(φωτ.: El Araj Excavation Project - EAEP)

 

Πηγή: El Araj Excavation Project - EAEP

(φωτ.: El Araj Excavation Project - EAEP)