Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΝΟΥ – Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), εγκαινίασε στις 17 Ιουλίου 2018, την περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», ενώ παράλληλα κήρυξε την έναρξη του 2ου Συμποσίου Γλυπτικής (4 Αυγούστου), στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου.

 

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου: περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»

 

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου Νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Επιπλέον, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα. Το αυθεντικό φωτογραφικό υλικό που εμπλουτίζει την έκθεση προέρχεται από το αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.

 

Ερμής καθιστός. Αδημοσίευτο σχέδιο (μολύβι σε χαρτί) του Γιανούλη Χαλεπά (από τον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα)

 

Ο Πύργος, ζωντανό μουσείο γλυπτικής, αποκαλύπτει σε κάθε βήμα του επισκέπτη θαυμάσια δείγματα της τέχνης του μαρμάρου. Εν μέσω όλων αυτών, ένα όνομα ξεφεύγει από το μέτρο: ο Γιανούλης Χαλεπάς, πρόσωπο που εξακολουθεί να συγκινεί τους πάντες, με εντελώς μοναδική θέση στη νεοελληνική γλυπτική.

 

Κεφάλι Σατύρου, Γύψος, 65 x 30 x 26 εκ. (ΕΠΜΑΣ 1304/α). Ακριβές αντίγραφο από το πρωτότυπο του 1878 (© Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, φωτ. Σταύρος Ψηρούκης)

 

Με το νεανικό του έργο ανήκει στον 19ο αιώνα, ενώ με τη δεύτερη και τρίτη δημιουργική του περίοδο στον 20ό. Με τη διάσημη Κοιμωμένη, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, κέρδισε πολύ νωρίς δόξα και φήμη. Σαράντα χρόνια απουσίας, σταδιακή ανακάλυψη από λόγιους της εποχής και μεγάλη αναγνώριση κατά τα τελευταία χρόνια της Τήνου δημιούργησαν στην Αθήνα τον θρύλο του αγίου, συμβόλου στον χώρο της τέχνης: ο καλλιτέχνης που κατακτά τη νεωτερικότητα, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και περιορισμούς.

 

Αυτοπροσωπογραφία, 1930. Μελάνι σε χαρτί, 21,3 x 15,3 εκ. (ΕΠΜΑΣ 7050) (© Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, φωτ. Θάλεια Κυμπάρη)

 

Η έκθεση έχει μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα: τοποθετεί συνολικά το έργο του Χαλεπά στον «φυσικό» του χώρο, φωτίζοντας νέες ερμηνευτικές οπτικές. Τα έργα του, σχέδια και γλυπτά, τοποθετημένα δίπλα σε έργα ομοτέχνων συγχωριανών του, που οι περισσότεροι ήταν συνεργάτες του πατρικού εργαστηρίου (Καπαριάς, Λυρίτηδες, Λαμπαδίτηδες, κ.ά.), αλλά και δίπλα σε τεκμήρια έργων του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνουν μια μοναδική ενότητα, μια συγκινητική επανένωση ψηφίδων της ιστορίας της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτρια ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Τον κατάλογο (εκδόσεις ΠΙΟΠ), που διαθέτει άρτια επιστημονική τεκμηρίωση και πλούσια εικονογράφηση, επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά με τη συμβολή της Τώνιας Γιαννουδάκη.

 

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου: περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες: Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

Πηγή: Μουσείο Μαρμαροτεχνίας