Επιλογή Σελίδας

ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ - Ο Roger Michel, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη, μίλησε στους thetimes.co.uk και είπε πως «όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: “Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».

Την εκτίμηση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές του 2023 έκανε ο Roger Michel ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα Γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη των Αθηνών.

Το πρώτο αντίγραφο Γλυπτού, που δημιούργησε ο Roger Michel και οι συνεργάτες του είναι το κεφάλι ενός αλόγου, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα.

 

 

Ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας μίλησε στους thetimes.co.uk και είπε πως «όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: “Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».

Επίσης, τόνισε ότι εξαρχής είχε την πρόθεση «να υποστηριχθούν οι συζητήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών». Μάλιστα, ανέφερε πως «δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες αλλά επεξεργάζονται μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του».

Έτσι, επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη, είπε ότι εκτιμά πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023».