Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Η αρχαιολογική περιοδική έκθεση «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη», εγκαινιάστηκε στις 10 Μαΐου 2019, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, με είσοδο από την οδό Δουκός Μποφώρ. Οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α.Μ.Η. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο της περιοδικής έκθεσης.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη της καινοτομίας και της επινοητικότητας σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως κατά τη δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ., περίοδο ακμής του μινωικού πολιτισμού. Μέσα από το μύθο του ευρηματικού τεχνίτη Δαίδαλου και τις επινοήσεις που αποδίδονται σε αυτόν, παρουσιάζονται σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η χρήση του κεραμεικού τροχού και η επινόηση της περιστροφικής κίνησης γενικότερα, η εξέλιξη του εργαλειακού εξοπλισμού και ιδίως του πριονιού και του τρυπανιού, η λάξευση της τοιχοδομίας, ο σχεδιασμός και η ανέγερση σύνθετων αρχιτεκτονικών κατασκευών, η χρήση του ιστιοφόρου πλοίου, η γνώση τεχνικών συναρμογής διαφορετικών υλικών, η δημιουργία της μνημειακής πλαστικής κατά τη μινωική περίοδο και τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους.

 

Η περιοδική έκθεση πλαισιώνεται με βιντεοπροβολές που αποκαλύπτουν στον επισκέπτη τα μυστικά της κατασκευής των πήλινων αγγείων στον τροχό, των λίθινων σκευών με τα διάφορα είδη τρυπανιών, καθώς και των ιστιοφόρων πλοίων, ενώ η αναπαράσταση μινωικών ανακτορικών χώρων αναδεικνύει σημαντικές καινοτόμες επιλογές από τους Μινωίτες αρχιτέκτονες.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως:  1 Μαρτίου 2020.

Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου