Επιλογή Σελίδας

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ - Εντοπίστηκαν από την διεύθυνση συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού οι βασιλικές άμαξες στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον να προσεγγίσει κανείς το τμήμα του στάβλου στο οποίο είχαν αποθηκευτεί μια και πολλά κιβώτια, με αντικείμενα, έφραζαν το κτήριο από το πάτωμα μέχρι την οροφή. Με την ευγενική χορηγία του Αθανασίου Μαρτίνου, που εξασφάλισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκαταστήσει ήδη, στους χώρους του κτήματος, tolls, περίπου 11.000 τμ. Χάριν σε αυτή τη λύση άρχισε να αδειάζει σταδιακά και ο τελευταίος στάβλος και να αποκαλύπτεται το περιεχόμενό του. Το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού στο δελτίο τύπου της 23ης Ιανουαρίου 2020 αναφέρει τα παρακάτω «Το επόμενο δίμηνο προγραμματίζεται η εγκατάσταση εντός του κτήματος υποδομών αποθήκευσης (tolls), περίπου 11.000 τ.μ., ώστε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων να προχωρήσει αμέσως στην εκκένωση των κτηρίων του Στάβλου, των Μαγειρείων και του Ιπποστασίου,  εντός των οποίων έχει αποθηκευτεί άγνωστος αριθμός κινητών αντικειμένων».

 

Η βασιλική άμαξα κατά τη στιγμή αναχώρησής της από το ανάκτορο (σημερινή Βουλή).

Με αυτή την άμαξα έγινε ο γάμος του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, ο γάμος του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης και τελευταία ο γάμος της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος των Αστουριών.

 

Οι άμαξες που εντοπίστηκαν είναι τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η κλειστή άμαξα, η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής με την οποία έγινε ο γάμος της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας. Η ιστορία της άμαξας αυτής είναι συναρπαστική. Όπως μας πληροφορεί ο Πρίγκιπας Μιχαήλ στα Απομνημονεύματά του, η άμαξα αυτή αγοράστηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Α’. Η άμαξα αυτή ανήκε στον κόμη του Σαμπόρ, πρώην Δούκα το Μπορντό, γνωστός και ως Ερρίκος Ε’ των νομιμοφρόνων. Με τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 ο Ναπολέων Γ’ ανετράπη, ακολούθησε μια ασθενής δημοκρατία και η παλινόρθωση της μοναρχίας φάνηκε ξανά εφικτή. Όμως το φιλομοναρχικό ρεύμα είχε διαιρεθεί στα δύο. Στους υποστηρικτές του Κόμη των Παρισίων και τους οπαδούς του Κόμη του Σαμπόρ. Ο Κόμης του Σαμπόρ ήλθε σε συμφωνία με τον Κόμη των Παρισίων και τον όρισε διάδοχό του μιας και ο ίδιος δεν είχε παιδιά και δεν μπορούσε να διασφαλιστεί η διαδοχή. Όλοι πλέον θεωρούσαν την μοναρχία δεδομένη και για τον λόγο αυτά παρήγγειλαν τις άμαξες του Κόμη με τις οποίες θα έμπαινε ως Βασιλιάς Ερρίκος Ε’ στο Παρίσι. Μια πολύ σοβαρή όμως διαφωνία του με την Εθνοσυνέλευση, για την σημαία της χώρας, ματαίωσε την παλινόρθωση των Βουρβώνων και η άμαξα έμεινε αχρησιμοποίητη. Η άμαξα πωλήθηκε το 1873 στον Βασιλιά Γεωργίο Α’ που βρισκόταν την ίδια περίοδο στο Παρίσι, ενώ κάποιες άμαξες αγόρασε και ο Βασιλιάς της Ισπανίας. Η αμάξα τροποποιήθηκε και πάνω από τους θυρεούς του Γαλλικού Οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της Ελληνικής Δυναστείας και χρησίμευσε ως η επίσημη άμαξα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Με αυτή την άμαξα έγινε ο γάμος του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, ο γάμος του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης και τελευταία ο γάμος της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος των Αστουριών. Λογικά ανάμεσα στις 4 άμαξες που έχουν εντοπιστεί είναι και το εξαιρετικό ανοιχτό Άσκοτ Λαντό με το οποίο έγινε ο γάμος των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιστορικού Κώστα Σταματόπουλου εξαρτήματα των βασιλικών αμαξών υπήρχαν μέχρι πρότινος στα χέρια απογόνων, του υπεύθυνου συντηρητή βασιλικών αμαξών των Ανακτόρων. Μένει και αυτά να δοθούν για την αποκατάσταση των αμαξών.

 

Η εικονιζόμενη άμαξα είναι σχεδόν ίδια με την άμαξα της ελληνικής βασιλικής οικογένειας και ανήκει στην συλλογή αμαξών του κόμη του Σαμπόρ, στο Château de Chambord, έξω από το Παρίσι.

 

Στο αμέσως προσεχές διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει με τα πρώτα σωστικά μέτρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου οι άμαξες βρίσκονται, ευτυχώς ακόμα, σε καλή κατάσταση. Η χαρά και η συγκίνηση όλων είναι πολύ μεγάλη μια και πλέον μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει στο Τατόι ένα λαμπρό Μουσείο Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων, όπως στα περισσότερα αντίστοιχα μουσειακά πολιτιστικά σύνολα σε όλη την Ευρώπη.

 

Άποψη των βασιλικών αμαξών όπως βρέθηκαν από το ΥΠΠΟΑ.

 

Η πρόταση του Συλλόγου είναι το νέο Μουσείο να χωροθετηθεί στο νέο Βουστάσιο, όπου υπάρχει αρκετός χώρος για να εκτεθούν όλα τα βασιλικά αυτοκίνητα και οι άμαξες αλλά και να γίνει το καφέ και το πωλητήριο του Μουσείου. Μπροστά στο μεγάλο λιβάδι θα γίνουν χώροι πικ νικ και μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Μουσείο θα λειτουργεί παράλληλα και ως παρακολούθημα του κεντρικού Μουσείου στο Ανάκτορο. Στον χώρο του νέου Βουστασίου προτείνουμε να γίνει και ένα μουσείο της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής του κτήματος με τα παλιά εργαλεία και όλα τα τεκμήρια γύρω από την λειτουργία του κτήματος των 42.000 στρεμμάτων.

Πηγή: Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου

Βίντεο με σκηνές από τον βασιλικό γάμο της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος και του Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος της Ισπανίας (1962)

Οι βασιλικές άμαξες όπως βρέθηκαν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (φωτ. ΥΠΠΟΑ).