Επιλογή Σελίδας

ΒΡΕTΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 παραδόθηκαν από την Βρετανική Βιβλιοθήκη (British Library) στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, τρία κειμήλια, τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι είχαν απομακρυνθεί παράνομα από την Ι.Μ. Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας στην Αχαΐα τον Απρίλιο του 1979.

 

Το ένα από τα δύο Πατριαρχικά σιγίλλια του 18ου αι., που επεστράφησαν στην Ελλάδα (φωτ. ΥΠΠΟΑ)

 

Το τουρκικό φιρμάνι του 18ου αι.  (φωτ. ΥΠΠΟΑ).

Πρόκειται για δύο Πατριαρχικά σιγίλλια του 18ου αι., τα οποία είχαν εκδοθεί από τους Οικουμενικούς Πατριάρχες, Προκόπιο Α΄ (1786) και Γρηγόριο Ε΄ (1798) και ανακηρύσσουν την πατριαρχική αξία της εν λόγω Μονής, καθώς και ένα τουρκικό φιρμάνι του 18ου αι., το οποίο ανήκε στην ίδια συλλογή.

 

Επιστροφή τριών κειμηλίων από την British Library (φωτ. ΥΠΠΟΑ)

Επιστροφή τριών κειμηλίων από την British Library (φωτ. ΥΠΠΟΑ)

Τo 2016 η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ενημέρωσε τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εντοπισμό των κειμηλίων στην British Library. Άμεσα και συστηματικά η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που με ασφάλεια τεκμηρίωσαν την παράνομη διακίνηση των κειμηλίων και απέστειλε στην British Library αίτημα επιστροφής τους.

Οι αρμόδιοι παράγοντες της British Library, ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνεργάστηκαν άριστα με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια τα κειμήλια στην Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Επιστροφή τριών κειμηλίων από την British Library (φωτ. ΥΠΠΟΑ)