Επιλογή Σελίδας

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ  - Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το ΜΙΕΤ διοργανώνει και παρουσιάζει στο Μέγαρο Εϋνάρδου την έκθεση, με τίτλο: «Η Γένεση του Ελληνικού Κράτους. Χαρτογραφία και Ιστορία, 1770-1838».

Μέσα από 170 σπάνια και εν πολλοίς άγνωστα έργα, μεγάλους επιτελικούς χάρτες σε πολλά φύλλα, πολύτιμους άτλαντες και γεωγραφικές εκδόσεις, η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την ανάδυση της εικόνας της νεότερης Ελλάδας πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και έως την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Η έκθεση αρθρώνεται σε πέντε ενότητες που παρουσιάζουν τις αλλεπάλληλες και συνεχείς ξένες αποστολές χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου: από τις εργασίες των αξιωματικών της ρωσικής αρμάδας του Αιγαίου (1770-1775) έως τις πολλαπλές απόπειρες των γεωγράφων, χαρτογράφων και απεσταλμένων του Ναπολέοντα και τις εργασίες των μελών της γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά (1829-1838), η έκθεση φωτίζει τις διαδοχικές προσπάθειες διαμόρφωσης της γεωγραφικής εικόνας της νεότερης Ελλάδας ως πολιτικής πλέον οντότητας. Οι προτάσεις τους σταδιακά ωριμάζουν και επιβάλλονται, καθώς υιοθετούνται τόσο από τη Δύση όσο και από τις ελληνικές επαναστατικές κυβερνήσεις.

Το πλούσιο και σπάνιο αυτό χαρτογραφικό υλικό συγκεντρώνεται για πρώτη φορά. Προέρχεται από τις συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζηςκαι του ΕΛΙΑ / ΜΙΕΤ, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από πολλές άλλες βιβλιοθήκες και συλλογές, δημόσιες και ιδιωτικές, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επιστημονικός επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός Γιώργος Τόλιας. Την έκθεση συνοδεύει μια πλούσια εικονογραφημένη έκδοση 280 σελίδων.

Περισσότερες πληροφορίες (εδώ)

Χάρτης της Ελλάδας και μεγάλου μέρους των αποικιών της στην Ευρώπη και την Ασία, Παρίσι 1811. Μουσείο Μπενάκη, συλλογή Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου.