Επιλογή Σελίδας

ΟΞΦΟΡΔΗ - Με τη βοήθεια της κατεργασίας 3D, ένας αρχαιολόγος, ειδικός στην ψηφιακή αρχαιολογίας, προσπαθεί να πείσει το Βρετανικό Μουσείο να αντικαταστήσει τα αρχαία γλυπτά που προέρχονται από την Ελλάδα με αντίγραφα μαρμάρινων γλυπτών. Ο Roger Michel και η ομάδα του στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) στην Οξφόρδη της Αγγλίας, έχουν προγραμματίσει ένα ρομπότ που μπορεί να παράγει ρεαλιστικά αντίγραφα ιστορικών αντικειμένων όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Michel πιστεύει ότι το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να εκθέσει τα αντίγραφα και να επιστρέψει τα αυθεντικά Γλυπτά του Παρθενώνα στην ελληνική κυβέρνηση. Τα γλυπτά μεταφέρθηκαν στην Αγγλία πριν από δύο αιώνες από τον Βρετανό πρέσβη Λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα αφαίρεσε από τον Παρθενώνα. Εκτίθενται μόνιμα στο Βρετανικό Μουσείο από το 1817.

Παρά τις συνεχείς και αυξανόμενες εκκλήσεις για τον επαναπατρισμό τους, το Βρετανικό Μουσείο έχει αρνηθεί να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Θα δανείσουμε τα γλυπτά, όπως και πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους επιθυμούν να τα εκθέσουν σε άλλο κοινό σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Michel είπε ότι του αρνήθηκαν την άδεια να σαρώσει τα γλυπτά από το μουσείο, οπότε ο ίδιος και η ομάδα του σάρωσαν τα γλυπτά χρησιμοποιώντας λογισμικό ψηφιακών εικόνων 3D σε tablet και smartphones, ενώ η ασφάλεια του μουσείου παρακολουθούσε.

 

Ο Roger Michel κοιτάζει επίμονα ένα ρομπότ που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τρισδιάστατων αντιγράφων των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενώ βρίσκεται στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (Roger Michel/IDA/Robotor).

 

«Λαμβάνουμε τακτικά αιτήματα για σάρωση της συλλογής από ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικών οργανισμών - όπως το IDA - μαζί με ακαδημαϊκούς και ιδρύματα που επιθυμούν να μελετήσουν τη συλλογή και δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν τακτικά όλα αυτά», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου. Τώρα, αυτές οι σαρώσεις χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των γλυπτών που καθοδηγούνται από ρομπότ. Σε συνέντευξή του στην Ημέρα 6 του CBC Radio, ο Ρότζερ Μισέλ μίλησε με την παρουσιάστρια Saroja Coelho. Εδώ παρουσιάζεται ένα μέρος της συνομιλίας τους.

Πώς αποφασίζετε ποια αντικείμενα θα αντιγράψετε με αυτό το ρομπότ;

Σε αυτή την περίπτωση, ψάχνουμε να βρούμε τα πιο εμβληματικά αντικείμενα στη συλλογή Γλυπτών του Παρθενώνα: το άλογο που γέννησε το άλογο στο σετ σκακιού Staunton. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο συστατικό αυτών των γλυπτών. Η μεταφορά που αναπαράγουμε δείχνει τη μεγάλη μάχη μεταξύ ανθρώπων και Κενταύρων.

Νομίζω ότι θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι επιλέξαμε πράγματα που ήταν εύκολα αναγνωρίσιμα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν αυτή την οπτική σύγκριση και να μπορούν να δουν μόνοι τους το είδος της ποιότητας που παράγουμε με αυτή τη διαδικασία.

 

Με ποιους τρόπους επιδιώξατε να συνεργαστείτε με τους ιστορικούς ιδιοκτήτες αυτών των κομματιών πριν αντιγράψετε αντικείμενα;

Η πρώτη μας συνομιλία, βέβαια, ήταν με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ακούσαμε πολύ προσεκτικά τα πράγματα που φαίνονταν σημαντικά για τους ενδιαφερόμενους εδώ, διότι όπως συμβαίνει με όλα τα έργα μας, οι ενδιαφερόμενοι έρχονται πρώτοι. Είμαστε στην υπηρεσία τους.

Ο στόχος εδώ είναι να κάνουμε κάτι που θα προωθήσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας και της Βρετανίας και θα φέρει αυτά τα αντικείμενα πίσω στην πατρίδα όπου ανήκουν.

 Έπρεπε να σαρώσετε αυτά τα πρωτότυπα στο Βρετανικό Μουσείο. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Πιστεύω ότι λειτουργήσαμε εξ ολοκλήρου σύμφωνα με τις οδηγίες επισκεπτών του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο επιτρέπει την 3D σάρωση από το δάπεδο. Συνεργαστήκαμε με τους φρουρούς που ήταν εκεί. Αυτοί, σε ορισμένες περιπτώσεις, κράτησαν πίσω τους επισκέπτες. Είχαμε πολλή συνεργασία από το προσωπικό του μουσείου και δεν παραβιάσαμε κανέναν κανόνα και πήραμε τις σαρώσεις που χρειαζόμασταν.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η σημασία πίσω από αυτά τα γλυπτά;

Αυτά τα αντικείμενα είναι τα πιο εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Είναι παρόμοια με το Άγαλμα της Ελευθερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κοσμήματα του Στέμματος στην Αγγλία. Η αξία αυτών των αντικειμένων υπερβαίνει κατά πολύ την ιστορική αξία της τέχνης τους. Αυτά είναι σύμβολα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι Έλληνες φαίνεται να θέλουν να έχουν, από τους Βρετανούς, κάποια ομολογία αδικήματος. Και, πραγματικά, δεν υπήρχε καμία αδικοπραγία εδώ. Η πραγματικότητα είναι ότι την εποχή που ο Έλγιν επισκέφτηκε την Αθήνα, ήταν υπό τον έλεγχο των Οθωμανών Τούρκων. Είχαν τον έλεγχο της Αθήνας για αιώνες — 400 χρόνια. Αυτό έπρεπε να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εκείνη την εποχή.

Η ιστορία εδώ δεν υποδηλώνει ότι οι Βρετανοί είναι οι κακοί. Μήπως οι Βρετανοί ήταν αυτό που συνέβη μετά, διατηρώντας αυτά τα αντικείμενα πολύ καιρό αφότου κατάλαβαν την αξία για τους Έλληνες; Τότε, ναι, υπήρξε αδικία.

 

Ένα ρομπότ χαράζει ένα τρισδιάστατο αντίγραφο της κεφαλής αλόγου από τα γλυπτά του Παρθενώνα. Η εργασία γίνεται στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη της Αγγλίας (IDA/Robotor).

 

Τελικά, θέλετε το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει αυτά τα πολύτιμα πρωτότυπα στην Ελλάδα και να εκθέσει τα αντίγραφα σας. Πόσο ανοιχτοί πιστεύετε ότι θα είναι να το κάνουν αυτό;

Εκθέτουν ήδη αντίγραφα σε πολλές καταστάσεις στο Βρετανικό Μουσείο - δεν είναι ότι πρόκειται για μια νέα ιδέα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ανακατασκευές θα προσφέρουν στο μουσείο ευκαιρίες που απλά δεν υπάρχουν με το αρχικό υλικό.

Αν θέλετε να διδάξετε κάποιον για την ιταλική Αναγέννηση, δεν τον παίρνετε σε ένα δωμάτιο με ένα σωρό κοσμήματα από χαρτόνι που είχαν ξεφλουδίσει όλο το χρώμα και οι καμβάδες έλαμψαν. Όταν βλέπουν αυτά τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όλο το χρώμα έχει φύγει, το 30% του υλικού έχει φύγει.

Αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικά του πώς έμοιαζε η αρχαιότητα και αυτό τους δείχνουν. Είναι ακόμα βυθισμένοι σε αυτό το ρομαντικό κίνημα των αρχών του 19ου αιώνα. Θέλουν να δείξουν ερείπια. Δεν θέλουν να δείξουν αληθινά έργα τέχνης.

Οι ανακατασκευές θα τους δώσουν αυτή την ευελιξία να δείξουν αυτά τα πράγματα, είτε στην κατάσταση συντήρησής τους σήμερα είτε όπως εμφανίστηκαν αρχικά - πραγματικά αντανακλώντας την τέχνη της αρχαιότητας.

 Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο δανεισμού των Ελγίνειων Μάρμαρων στο μουσείο της Αθήνας. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει τόση απροθυμία μόνιμου αποχωρισμού αυτών των τεχνουργημάτων;

Η απάντηση είναι ότι η Αγγλία έχει μια πολύ περίπλοκη σχέση με το αποικιακό της παρελθόν. Ο ήλιος, λένε, δεν δύει ποτέ στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Αυτό ίσχυε για τον 19ο αιώνα.

Ακόμη και τώρα, η Αγγλία έχει ανάμεικτα συναισθήματα για την εγκατάλειψη αυτών των παγίδων της αποικιακής της δόξας. Η Βρετανία έχει κάνει την αρχαιότητα μέρος της εθνικής της αφήγησης, απλώς δεν είναι ιστορικά ακριβής.

Πηγή: https://www.cbc.ca/

Ο Roger Michel, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη.