Επιλογή Σελίδας

ΤΑΤΟΪ – Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ανακοίνωσε τη μετακίνηση (από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού) σε ασφαλή χώρο, των ιστορικών cache-pot που βρισκόταν παρατημένα για πολλά έτη στον περιβάλλοντα χώρο του Διευθυντηρίου στο Τατόι. Η φθορά του χρόνου, των καιρικών φαινομένων και οι βανδαλισμοί έχουν επιδράσει αρνητικά πάνω τους όλα αυτά τα χρόνια. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου έχει δώσει πραγματική μάχη για την μετακίνησή τους, από την σύστασή του το 2012 μέχρι και σήμερα. Η πρώτη επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού είχε σταλεί τον Μάρτιο του 2012. Στις 12-04-2013 εστάλει και δεύτερη επιστολή του Συλλόγου για την οποία λάβαμε απάντηση στις 05-07-2013 (οι επιστολές βρίσκονται στο αρχείο μας). Στην απαντητική επιστολή της 5-7-2013 υπογραμμιζόταν τότε ότι είναι αδύνατη η μεταφορά των cache-pot σε στεγασμένους και ασφαλείς χώρους και προτεινόταν η in situ φύλλαξή τους, κάτι που δεν έγινε τελικά ποτέ. Η πίεση του Συλλόγου συνεχίστηκε και προφορικά και γραπτά όλα τα προηγούμενα χρόνια ενώ έγιναν και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο.

 

Το cache pot στο Διευθυντήριο πριν την μετακίνηση με εμφανή τα σημάδια των βανδαλισμών και του χρόνου (φωτ. Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου).

 

Τα cache pot είναι κατασκευασμένα από σίδερο στο Παρίσι και φέρουν φυτικές διακοσμήσεις από σμάλτο.  Κοσμούσαν τον Ανακτορικό Κήπο του κεντρικού κτηρίου από την εποχή της ανοικοδόμησής του και στην συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τα σημερινά μαρμάρινα. Επισυνάπτονται και οι ιστορικές φωτογραφίες παρακάτω. Αντίστοιχα cache-pot κοσμούσαν τα Παλαιά Ανάκτορα Αθηνών (νυν Βουλή των Ελλήνων). Δύο από αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα, σε άψογη κατάσταση, στην μεγάλη εσωτερική, μπροστινή κλίμακα του Κοινοβουλίου που οδηγεί στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, στον δεύτερο όροφο.

 

Στην θέση του στην κορυφή της σκάλας μπροστά από το Ανάκτορο (φωτ. Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τατόι υπήρχαν τέσσερα cache-pot (από δύο στην κορυφή της σκάλας δεξιά και αριστερά που οδηγεί στο επίπεδο της πισίνας) από τα οποία σήμερα έχουν μείνει  μόνο τα τρία, ενώ αγνοείται η τύχη του τέταρτου. Ο Σύλλογος είχε εντοπίσει πριν τρία χρόνια άλλο ένα σε ιδιωτική κατοικία πέριξ του Προεδρικού Μεγάρου.

 

Το ένα από τα δύο cache pot στη Βουλή (φωτ. Η. Κανέλλου).

 

Σήμερα δεν είναι γνωστή η τύχη του…  Κατά τον ιστορικό Κώστα Σταματόπουλο, άλλα τέσσερα φυλάσσονται στις αποθήκες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής. Φέρουν όλα το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και αποτελούνται από έξι τμήματα σιδήρου με στεφάνια εσωτερικά που τα συγκρατούν ενώ στις άκρες φέρουν κεφάλι ζώου που αναπαριστά λιοντάρι. Σε ένα από τα τρία cache-pot που είναι στο Τατόι υπάρχουν σημάδια από σφαίρες επί του εμβλήματος, κάτι που όπως πληροφόρησε τον Σύλλογο ο Σταματόπουλος, έγινε κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών στις συμπλοκές που έλαβαν χώρα στο κτήμα.

 

Το δεύτερο της Βουλής (φωτ. Μ. Αναργύρου).

 

Τα συγκεκριμένα cache-pot θα τοποθετηθούν εκ νέου μετά την συντήρησή τους στις αρχικές τους θέσεις στον Ανακτορικό Κήπο, μετά και την επάνοδο του Κήπου στην αρχική του κατάσταση, ως παρακολούθημα του Ανακτόρου.

 

Το κτίριο του Διευθυντηρίου μετά την μετακίνηση των cache pot (φωτ. Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου).

 

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την νυν Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και σε όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια διάσωσης ενός ακόμα  ιστορικού στοιχείου του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Πηγή: Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου (εκ μερους του ΔΣ, Βασίλης Κουτσαβλής)

Ο κήπος του Ανακτόρου την εποχή του Γεωργίου Α’ με τα cache pot στην θέση τους, δεξιά και αριστερά στην κορυφή της σκάλας (φωτ. Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου).