Επιλογή Σελίδας

ΕΛΝΤΕ ΑΛΙΚΑΝΤΕ, ΙΣΠΑΝΙΑ - Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Αλικάντε στην Ισπανία αναγνώρισαν πρόσφατα την πρώτη βυζαντινή μονή που βρέθηκε ποτέ στην Ιβηρική χερσόνησο. Το Αλικάντε ή Αλακάντ είναι επαρχία της ΝΑ Ισπανίας. Κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο.

Πρώτα βρέθηκαν διάφορα στρογγυλά μεταλλικά αντικείμενα στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Elda, Αλικάντε. Η ακριβής ταυτοποίηση αυτών των αντικειμένων είχε αποδειχθεί ένα μυστήριο από τον 19ο αιώνα.Τον 6ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανάγκασε τους ανθρώπους να κρατήσουν μια ποσότητα αυτοκρατορικών νομισμάτων στις κύριες εκκλησίες κάθε πόλης. Με αυτόν τον τρόπο, οι έμποροι μπορούσαν να αποδείξουν ότι τα νομίσματα που χρησιμοποίησαν στις οικονομικές συναλλαγές αντιστοιχούσαν στα επίσημα χρήματα που είχε κόψει ο αυτοκράτορας.Οι εκκλησίες χρησίμευσαν έτσι ως εγγύηση ότι οι αγοραστές πολύτιμων μετάλλων δεν θα εξαπατούσαν και ότι τα νομίσματα γενικής χρήσης αντιστοιχούσαν στην πραγματική αξία. Εάν οι πράξεις ήταν παράνομες, τα φορολογικά έσοδα ήταν χαμηλότερα - κάτι για το οποίο ο αυτοκράτορας έδειχνε ιδιαίτερη μέριμνα.

 

«Αυτό προφανώς δείχνει πως το μοναστήρι του El Monastil λειτουργούσε ως βυζαντινό διοικητικό και φορολογικό κέντρο με εντολή του αυτοκράτορα» εξηγεί ο Antonio Manuel Poveda, καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Elda.Η επίπονη έρευνα στο Elda διήρκεσε σχεδόν 25 χρόνια λόγω των δυσκολιών προσδιορισμού των αρχιτεκτονικών καταλοίπων. Πολλές διαφορετικές ενδείξεις είχαν βρεθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά τίποτα δεν αποδείχθηκε οριστικό. Αλλά τώρα, τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών έχουν αποδείξει ότι αυτή η θέση που θεωρήθηκε ρωμαϊκή ή βισιγοτθική στο ψηλότερο τμήμα ενός λόφου στα περίχωρα του Elda ήταν στην πραγματικότητα μια βυζαντινή βασιλική, η πρώτη που κτίστηκε ποτέ στην Ισπανία - και λειτουργούσε ως σημαντικό κέντρο δημοσιονομικής διαχείρισης εκείνη την εποχή.

Ο πρώτος που σημείωσε την παρουσία πιθανών λειψάνων  μοναστηριού ήταν ο τοπικός δημοτικός αρχειονόμος Lamberto Amat το 1873, αν και δεν μπορούσε να επαληθεύσει την ακριβή ημερομηνία κατασκευής του. Εντούτοις, πριν από 50 χρόνια, ο οργανισμός El Centro Excursionista Eldense ανακάλυψε μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών τεκμηρίων, αλλά δεν κατάφερε να τα προσδιορίσει κατηγορηματικά και να τα εντάξει σε συγκεκριμένο χρονολογικό πλαίσιο. Μόνο στη δεκαετία του 1980 ο αρχαιολόγος Enrique Llobregat μπόρεσε πλέον να επιβεβαιώσει αυτό που ονόμασε ως «ύπαρξη χριστιανικού μοναστηριού» στην κορυφή. Αναφέρει ότι είχε ανακαλύψει μερικά μαρμάρινα τεμάχια σύμφωνα με την ελληνική τεχνοτροπία. Τώρα, εκτός από το σύνολο νομισμάτων με επιγραφές στην ελληνική γλώσσα, στις τελευταίες ανασκαφές, υπό τη διεύθυνση του Antonio Manuel Poveda, βρέθηκε μια μεγάλη οκταγωνική βάση κίονα, η οποία είναι χαρακτηριστική της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και μοναδική μέχρι σήμερα σε όλη τη χερσόνησο.

 

Στον αρχαιολογικό χώρο της Elda βρέθηκε επίσης μια πυξίδα, ή κυλινδρικό κουτί από ελεφαντόδοντο, διακοσμημένο με μια σκηνή του Ηρακλή που συλλαμβάνει την Κερυνίτιδα έλαφο. Οι πυξίδες ήταν κοινά αντικείμενα σε όλο τον ελληνικό κόσμο και συχνά περιείχαν μικρά αντικείμενα. Αυτό φαίνεται να είναι ενδεικτικό μιας προσπάθειας των Βυζαντινών να συγχωνεύσουν την ελληνική-ανατολική καταγωγή τους με το δυτικό χριστιανισμό. Η εκκλησία της μονής καταλάμβανε πάνω στο θρησκευτικό κέντρο του λόφου μια έκταση περίπου 84 τ.μ.  Βρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν διάφορα μεταλλικά λειτουργικά σκεύη της βυζαντινής εποχής, συμπεριλαμβανομένου ενός μικροσκοπικού μαχαιριού, που χρησιμοποιείτο στην προετοιμασία του ιερού άρτου πριν από τη Θεία Κοινωνία, καθώς και ένα κοχλιάριο (κουταλάκι), το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα σε όλη την Ορθοδοξία. Ο Poveda ισχυρίζεται ότι «αυτά αποτελούν τη μοναδική ισπανική ομάδα αντικειμένων που ανήκει στο βυζαντινό χριστιανικό τελετουργικό. Επιπλέον, έχουν τεκμηριωθεί επίσης βορειοαφρικανικά, ανατολίτικα και τοπικά κεραμικά προϊόντα, που χρονολογούνται από το δεύτερο ήμισυ του 6ου αιώνα».

Ο αρχαιολόγος πρόσθεσε ότι το 1991, όταν κατασκευάστηκε αυτοκινητόδρομος στην ίδια περιοχή, ανακαλύφθηκαν συνολικά δέκα τάφοι με 16 ταφές κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής. Τέσσερις από τους ανθρώπους φορούσαν δακτυλίδια χαραγμένα με το ελληνικό γράμμα Σ, και ένας από αυτούς είχε ακόμη και έναν ελληνικό σταυρό.

Πηγή: eu.greekreporter.com