Επιλογή Σελίδας

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ - Τα Γιάννενα είναι ένας κόσμος συνυφασμένος με τα στοιχεία της φύσης και τους θρύλους του. Μία πόλη με πρωταγωνιστή τη λίμνη, σε ρόλο σκηνογράφου αλλά και αφηγητή. Παράλληλα όμως και μία πόλη που πατάει γερά στα πόδια της, όπως τα βουνά που την περιβάλλουν, αλλά και που βυθίζεται στη γοητεία της μακραίωνης ιστορίας της. Ήρωες, θρησκείες, μύθοι και μνήμες, όλα κτήματα και λάφυρα αυτής της μοναδικής Σειρήνας που εδώ και χιλιάδες χρόνια μάς καλεί να ακούσουμε το τραγούδι αυτού του τόπου. 

Αυτή τη διαδρομή στον χρόνο και στον τόπο θα επιχειρήσει να διανύσει η παρούσα έκδοση. Με ενδιάμεσους «σταθμούς» τις εποχές πριν και μετά τη γραφή, τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς, τα χρόνια του Αλή Πασά και των Μεταρρυθμίσεων έως την πτώση του και την Απελευθέρωση. Με «στάσεις» στα σπήλαια του Περάματος και της Καστρίτσας, τη Δωδώνη −το μαντείο γης και ουρανού, με την «ψηλόκορμη» δρυ και τις βουλές του Δία−, το Νησί −με τη σημαντική μοναστική πολιτεία και τις μορφές των αρχαίων Ελλήνων σοφών στις τοιχογραφίες−, το Κάστρο, την πόλη τότε και σήμερα.  

Στο επίκεντρο αυτής της περιδίνησης στον τόπο και στον χρόνο στέκει πάντα ο άνθρωπος. Γι’ αυτόν τον άνθρωπο και τις αγωνίες του −όπως τις εξέφραζε στις πινακίδες του μαντείου της Δωδώνης όταν ζητούσε απεγνωσμένα έναν χρησμό, ή προσερχόταν, σιωπηλά προσευχόμενος, στον ναό, το τζαμί ή τη συναγωγή− ελάχιστα μοιάζουν να έχουν αλλάξει.
Γι’ αυτόν, ο χρόνος, μοιάζει, όπως το είπε ο Πλάτων· μια κινούμενη εικόνα της αιωνιότητας.


 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ - ΜΟΛΟΣΣΙΑ - ΔΩΔΩΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΣΟΥΕΡΕΦ
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΟΛΗ
ΒΑΡΒΑΡΑ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΑ ΜΟΝΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
ΘΕΤΙΣ ΞΑΝΘΑΚΗ
Η ΠΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ
ΒΑΡΒΑΡΑ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΩΥΣΗΣ
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΙΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Συλλογικό Έργο

Ιωάννινα
Πορεία στον τόπο και στον χρόνο

Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2023

Σελ. 196