Επιλογή Σελίδας

Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου

Η Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στην προϊστορική αρχαιολογία. Είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και εστιάζει στην παλαιογεωγραφική αναπαράσταση αρχαιολογικών θέσεων με γεωαρχαιολογικές και αρχαιομετρικές μεθόδους.

Έχει ειδικευθεί στη γεωαρχαιολογία και στη χρήση αρχαιομετρικών τεχνικών, ύστερη από πολυετή συνεργασία της με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.  Από το 2017 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας κ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα μαθήματα της Γεωαρχαιολογίας, Εισαγωγής στην Αρχαιομετρία και Προϊστορικής αρχαιολογίας με έμφαση στην Εποχή του Λίθου, επίσης διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα του Ελληνικού πολιτισμού καθώς και το μάθημα της Προϊσοτρικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας.

Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές Παλαιολιθικών, Μεσολιθικών και Νεολιθικών θέσεων, ενώ έχει συμμετάσχει ως κύρια ερευνήτρια και ως επιστημονική συνεργάτης σε πολλά διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Έχει άνω των 50 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά Συνέδρια.  Πρόσφατα, έχει εκδόσει και βιβλίο με τίτλο ‘Ανθρωποϊστορία γραμμένη στην πέτρα: Εποχή του Λίθου και Γεωπεριβάλλον’, εκδ. Καρδαμίτσας, 2020.

Στα άμεσα ενδιαφέροντά της είναι η μελέτη προϊστορικών θέσεων με γεωαρχαιολογικές τεχνικές, η χρονολόγηση αρχαιολογικών θέσεων-μνημείων και η επίδραση της ηφαιστειότητας σε αρχαιολογικές θέσεις και στο παλαιοπεριβάλλον

Πλήρες Βιογραφικό