Επιλογή Σελίδας

ΝΑΥΠΛΙΟ - Μια έκθεση αφιερωμένη στη Λέσβο φιλοξενείται από το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 στον πολιτιστικό χώρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου» (ΙΒΠ, πρώην ΠΛΙ) «Σοφρώνη 13», στο Ναύπλιο. Η αφορμή γι’ αυτή την έκθεση δόθηκε όταν η εταιρία «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» έκανε μια δωρεά για τη συντήρηση, μεταξύ άλλων, δυο γυναικείων λεσβιακών ενδυμασιών από τη συλλογή του ΙΒΠ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, εκτός από ενδύματα, σπάνια κεντήματα, κεραμικά, ξύλινα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του ΙΒΠ.

 

Μια έκθεση για τη Λέσβο (φωτ. ΠΛΙ).

 

Η Λέσβος είναι ένα ιδιαίτερο νησί, με μεγάλη παράδοση στη λαϊκή τέχνη και κυρίως την κεραμική, με γνωστά εργαστήρια όπως του Κουρτζή, του Σταμάτη, του Κουβδή κλπ.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι απαγορευόταν  να απομακρυνθούν από το νησί οι παλιές ξυλόγλυπτες κασέλες. Η εξαγωγή μιας κασέλας που εκτίθεται στο Μουσείο «Β. Παπαντωνίου» έγινε με ειδική άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης στις 29/6/1973.

Τέλος, στο Μουσείο, στην προθήκη του ισογείου, εκτίθενται δυο έργα του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που καταγόταν από τη Λέσβο.

Μια έκθεση για τη Λέσβο (φωτ. ΠΛΙ).