Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 (20:00 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του ΜΒΠ), θα δοθεί διάλεξη του Νικολάου Γραίκου, Δρα Ιστορίας της Τέχνης, με τίτλο «Νεοελληνική εκκλησιαστική τέχνη: προτάσεις μεθόδου και οριοθέτησης του ερευνητικού της πεδίου». Την εκδήλωση προλογίζει η διευθύντρια του ΜΒΠ, Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Στη διάλεξη θα θιγούν θέματα όπως η εξέλιξη της μελέτης της νεοελληνικής εκκλησιαστικής τέχνης σε συνεκτικό ιστοριογραφικό πεδίο, οι αλληλοεπικαλύψεις της με άλλα πεδία όπως η βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη, η κοινωνική ανθρωπολογία, η ιστορία της τέχνης και η θεολογία. Θα προταθεί η ένταξή της στην ιστορία της νεοελληνικής ιστορίας της τέχνης, με επιστημονικά οφέλη και για τους δύο κλάδους,  και η εφαρμογή νέων μεθοδολογιών, όπως οι πολιτισμικές σπουδές, οι πολυτροπικές «αναγνώσεις» και η ένταξη του εικονογραφικού υλικού στα κοινωνικά του συμφραζόμενα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης», η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 24 Μαρτίου.

Είσοδος ελεύθερη.


Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Λεωφ. Στρατού 2, ταχ. θυρ. 50047, 54013 Θεσσαλονίκη
2313306400, fax  2313306402, EmaiL: mbp@culture.gr