Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - Η ένταξη του ιστορικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, σφραγίστηκε στις 9 Απριλίου 2017 με μια πανηγυρική τελετή κατά την οποία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των σχετικών πινακίδων που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και άλλα στελέχη του ΥΠΠΟΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO. Ακολούθησε η παρουσίαση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενός αποσπάσματος από την ιστορική παράσταση του Οιδίποδα Τύραννου του 1961, και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τις Πράξεις των Αποστόλων καθώς και η «προς Φιλιππησίους επιστολή» του Αποστόλου Παύλου.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, όπως σημείωσε στην ομιλία της η Λυδία Κονιόρδου, «αποτελεί μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς συνδέεται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε. Είναι ο τόπος που βαπτίζεται με το όνομα του Βασιλιά Φιλίππου Β’, ο οποίος πρώτος διέβλεψε την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης. Είναι ο τόπος όπου δόθηκε η καθοριστική για την πολιτική ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ. Είναι και ο τόπος όπου ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη. Σε αυτόν τον τόπο αναφέρεται η «Προς Φιλιππησίους Επιστολή» του, όπου ευχαριστεί τους χριστιανούς των Φιλίππων για την συμπαράσταση τους.

Οι πολυετείς ανασκαφικές έρευνες, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του 20ού αιώνα, έφεραν στο φως ένα πλήθος μνημείων, όπως το κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, το Θέατρο, τα τείχη, την Αγορά, τα διάφορα ιερά καθώς και τις χριστιανικές βασιλικές. Για αυτό και η ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με αρχιτεκτονικά μνημεία που αποτυπώνουν σημαντικές περιόδους της ιστορίας, από τους προϊστορικούς, τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι και τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.

Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε ειδικότερα και στη συλλογική πρωτοβουλία χάρη στην οποία επιτεύχθηκε η ένταξη αυτού του μοναδικής ομορφιάς και οικουμενικής αξίας, ιστορικού χώρου στον κατάλογο της UNESCΟ. Υπογράμμισε τη συντονισμένη προσπάθεια των πολιτών της Καβάλας, των τοπικών αρχών, των αρμοδίων Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιαίτερα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Όπως είπε: «Όλοι αυτοί συνέβαλαν ενεργά στην τεκμηρίωση και προβολή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και στη συνέχεια στήριξαν την υποψηφιότητα και πέτυχαν την εγγραφή του στον Κατάλογο της UNESCO.»

Η εγγραφή επιτεύχθηκε στις 15 Ιουλίου 2016, μετά από την έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου της που έγινε στην Τουρκία. Η κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, που είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2015, υπήρξε αποτέλεσμα συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Σημαντική ήταν επίσης η αρωγή του πρώην Δήμου Φιλίππων και του νυν Δήμου Καβάλας, που εκφράζουν την ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Ο πλήρης φάκελος της υποψηφιότητας και της πορείας που οδήγησε στην ένταξη του χώρου στον κατάλογο της UNESCΟ παρουσιάστηκε δημόσια χθες το απόγευμα της 8 Απριλίου 2017 στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας. Παρουσιάστηκε επίσης, το διαχειριστικό σχέδιο, καθώς και τα προγραμματιζόμενα έργα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή των Φιλίππων παγκοσμίως.

H επιτυχία αυτή μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και σε στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να μετατραπούν οι Φίλιπποι σε πολιτισμικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, αναβαθμίζοντας σταδιακά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η παλαιοχριστιανική Βασιλική Β' των Φιλίππων