Επιλογή Σελίδας

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου η έκθεση Herbarium (αποξηραμένα φυτά) με τίτλο «Ο Φυτικός Πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους», που θα παρουσιάζεται στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας έως τις 15 Ιουνίου 2019.

 

 

Η έκθεση, που οργανώθηκε με τη συνεργασία της Αγιορειτικής Βοτανοθήκης, παρουσιάζει τον φυτικό πλούτο της χερσονήσου του Άθω, ο οποίος συντίθεται από διάφορα χλωριστικά στοιχεία όπως μεσογειακά, βαλκανικά, ευρωπαϊκά, ευρωσιβηρικά, ανατολικά και ενδημικά από τα οποία υπερέχουν εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χλωρίδα του Αγίου Όρους απαρτίζεται από 1.453 είδη και υποείδη φυτών αριθμός που αποτελεί το ¼ περίπου των φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Μεταξύ των φυτών του Αγίου Όρους σημαντικά είναι τα 34 σπάνια ενδημικά είδη.

 

«Μόνο στην κορυφή του Άθωνα φιλοξενούνται πάνω από 15 είδη και υποείδη φυτών που απαντώνται μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως είναι η Viola athoa» εξηγεί ο Δρ Γεώργιος Φωτιάδης, καθηγητής Δασικής Βοτανικής στο ΤΕΙ Καρπενησίου, ο οποίος συνεργάστηκε για την υλοποίηση της έκθεσης. Όπως εξηγεί, εκτός από αυτήν τη γεωγραφική απομόνωση, οι κορυφές του Άθωνα είναι ασβεστολιθικές και έχουν και ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, παράγοντες που συντέλεσαν ώστε η κορυφή του να αποτελέσει μια νησίδα για την εξέλιξη και τη δημιουργία νέων ειδών.

 

 

«Είναι γνωστό ότι από την κορυφή του Άθωνα (στα 2030 μέτρα) το υψόμετρο κατεβαίνει απότομα και μέσα σε 3,5 χιλιόμετρα φτάνει στο επίπεδο της θάλασσας και συνεχίζει να κατεβαίνει άλλα 1000 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Στην ουσία ο Άθωνας και ολόκληρη η χερσόνησος "εισχωρεί βαθιά" στο βόρειο Αιγαίο "κοιτώντας" στο νότο την σκιά του (τη Σκιάθο από το "σκιά του Άθω"), δυτικά τον Όλυμπο, ανατολικά μέχρι και την Κωνσταντινούπολη και βόρεια την περίφημη διώρυγα του Ξέρξη, που είχε ανοίξει για να περάσει τα πλοία του και μην βρεθεί στις τρικυμίες των παρυφών του Άθωνα» προσθέτει ο Φωτιάδης.

 

 

Εκτός από τον Φωτιάδη, για την έκθεση συνεργάστηκε ο Δρ Στέφανος Διαμαντής, δασολόγος-φυτοπαθολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, την επιμέλεια έκανε ο Αντώνης Βασιλειάδης από την Αγιορειτική Βοτανοθήκη και τη διεύθυνση είχε ο Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

 

 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Αγιορειτικής Εστίας, «το Άγιον Όρος είναι ο τόπος όπου η αρμονική σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί παράδειγμα». «Οι μοναχοί μέσω των αιώνων αποδείχθηκαν σπουδαίοι προστάτες του φυσικού τους χώρου και τον συνέδεσαν με την πνευματική τους υπόσταση» αναφέρεται, ενώ παράλληλα, γίνεται μνεία στο πολύχρονο έργο της Αγιορειτικής Βοτανοθήκης.

Εκδόθηκε και πωλείται ο κατάλογος της έκθεσης στα ελληνικά-αγγλικά.


Πληροφορίες:
Διεύθυνση έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας
Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης Βασιλειάδης, Επιμελητής Αγιορειτικής Βοτανοθήκης
Διάρκεια: 19 Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2019
Ώρες λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων / Κυριακή κλειστά
Αγιορειτική Εστία (Εγνατίας 109, Κτήριο Νεδέλκου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310263308, info@agioritikiestia.gr και www.agioritikiestia.gr