Επιλογή Σελίδας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - Για πολλούς αιώνες, τα ειδώλια κατασκευάζονταν από ψημένο πηλό στην αρχαία Ελλάδα και πέρα από αυτήν. Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές θεωρούσαν αυτές τις πήλινες φιγούρες ως φθηνά, μαζικής παραγωγής αγαθά χωρίς μεγάλη σημασία λόγω του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους και του μικρού μεγέθους τους. Και όμως, αυτές οι πολύχρωμα ζωγραφισμένες μορφές είχαν την πιο εντυπωσιακή, ζωντανή εμφάνιση. Σήμερα, ωστόσο, έχει αποκαλυφθεί ότι είχαν πάντα μια σημαντική λειτουργία στην αρχαία καθημερινή ζωή. Η έκθεση Quantity and Quality στο Altes Museum θα επικεντρωθεί στο πλαίσιο εντός του οποίου χρησιμοποιήθηκαν τα πήλινα ειδώλια και θα προσφέρει νέες προοπτικές σε αυτό το μέσο που συχνά παραβλέπεται.

 

Η “Αφροδίτη Heyl” (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Johannes Laurentius)

 

Μήτρα για ένθρονη γυναικεία μορφή με σύγχρονο εκμαγείο, 480–470 π.Χ. (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Johannes Kramer).

 

Στην αρχαιότητα, ο πηλός ήταν ένα από τα πιο ευέλικτα και ευκολότερα υλικά για εργασία. Τα πήλινα ειδώλια είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά λόγω των φωτεινών χρωμάτων και των πλούσιων λεπτομερειών τους, τα οποία συχνά σώζονται σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα.

Ενδεδυμένη γυναικεία μορφή με βεντάλια και καπέλο, λεπτομέρεια, 335–330 π.Χ. (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Johannes Laurentius).

 

Μεταξύ προϊόντων μαζικής παραγωγής και αριστουργημάτων

Το Antikensammlung έχει στην κατοχή του ένα μεγάλο αριθμό συχνά απλά σχεδιασμένων αντικειμένων από τερακότα. Με τη βοήθεια μητρών, μπορούσαν να αντιγραφούν φθηνά και εύκολα, γεγονός που τα καθιστούσε προσιτά για τους καθημερινούς ανθρώπους. Αλλά αυτές οι πήλινες μορφές ήταν επίσης δημοφιλείς μεταξύ της κοινωνικής ελίτ. Αυτό αποδεικνύεται εντυπωσιακά στο ειδώλιο γνωστό ως Αφροδίτη Heyl, ένα πραγματικό αριστούργημα αρχαίας δεξιοτεχνίας.

 

Καθιστές γυναικείες μορφές, 510–480 π.Χ. (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Johannes Kramer).

 

Γυναικείο ειδώλιο με γαμήλια εμβλήματα και κινούμενους βραχίονες, λεπτομέρεια, 100-50 π.Χ. (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Ingrid Geske).

 

Ποικίλες μορφές – ποικίλες λειτουργίες;

Μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων αποτυπώθηκε στον πηλό, από δημοφιλείς μύθους μέχρι το ψήσιμο ψωμιού. Αντικείμενα από τερακότα βρέθηκαν σε πολλούς τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής: στο νοικοκυριό, σε ναούς, αλλά και σε τάφους. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν εντατικά τη λειτουργία και τις έννοιες πίσω από τις πήλινες μορφές σε αυτά τα πλαίσια. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα στο μουσείο προέρχονται από το εμπόριο τέχνης και ο ακριβής τόπος ανακάλυψής τους είναι συχνά άγνωστος, έχουν συχνά αποκλειστεί από ακαδημαϊκές συζητήσεις στο παρελθόν.

 

Εικονιστικό δοχείο αλοιφής που απεικονίζει τον Έρωτα ως αγόρι, 400–350 π.Χ. (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Johannes Kramer).

 

Φτερωτός Έρως, λεπτομέρεια, 2ος αι. π.Χ. (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Franziska Vu).

 

Ο κόσμος των ελληνικών πήλινων μορφών

Αυτή η έκθεση θα παρουσιάσει παραδείγματα των διαφορετικών πλαισίων στα οποία χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι πήλινες μορφές στην αρχαία ελληνική κοινωνία. Οι επισκέπτες θα μπορούν να βιώσουν την ποικιλομορφία των αρχαίων μορφών τερακότας σε ένα ευρύ χρονικό και γεωγραφικό πλαίσιο. Επιπλέον, η έκθεση θα εξετάσει ζητήματα σχετικά με την παραγωγή και την πρόσληψη αυτού του γνήσιου «μαζικού μέσου» της αρχαιότητας.

 

Ένθρονη γυναικεία μορφή με δύο συνοδούς, λεπτομέρεια, π. 500 π.Χ. (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Johannes Kramer).

 

Μινιατούρα ιερού με μορφές του θεού Ερμή με δύο γυναίκες (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Johannes Laurentius).

 

Διάρκεια έκθεσης: 07/10/2022 – 14/01/2024

Πηγή: Altes Museum in Berlin, Staatliche Mussen zu Berlin

 

Χορεύτρια με πέπλο, λεπτομέρεια, 2ος αι. π.Χ. (© Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung / Ingrid Geske).