Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΟΥ - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου στεγάζεται σε νεοκλασικού ρυθμού κτήριο στην Πλάκα Μήλου και παρουσιάζει ευρήματα από τη σημαντική προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, καθώς και αρχαιότητες από περισυλλογές και παραδόσεις τόσο από την αρχαία πόλη όσο και από άλλες θέσεις του νησιού.

 

Χάλκινος καθρέφτης με λαβή Ρωμαϊκών χρόνων. Από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Μήλου (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-ΥΠΠΟΑ / Alessandro Scarsi).

 

Χάλκινη στλεγγίδα Ρωμαϊκών χρόνων. Από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Μήλου (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-ΥΠΠΟΑ / Alessandro Scarsi).

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, στο νησί της Μήλου οι σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με αφορμή αιτήματα οικοδόμησης και επέκτασης των ορυχείων του νησιού, εμπλούτισαν με μεγάλο αριθμό νέων, άγνωστων έως σήμερα, θέσεων τον αρχαιολογικό χάρτη του νησιού. Το δε πλήθος των ευρημάτων που ήρθαν στο φως άλλαξαν τα αρχαιολογικά δεδομένα και ανέδειξαν την διαχρονική σημασία που είχε η Μήλος στο Αιγαίο.

 

Γυάλινο κύπελλο Ρωμαϊκών χρόνων. Από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Μήλου (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-ΥΠΠΟΑ / Alessandro Scarsi).

 

Κρατήρας από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στον Επτάστομο (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-ΥΠΠΟΑ / Alessandro Scarsi).

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μαζί με την ανακαίνιση του μουσείου, σχεδίασε και υλοποίησε μια νέα αρχαιολογική έκθεση  στον προθάλαμο με τίτλο «τάφῳ κτερίζειν», ώστε να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό, στους Μηλιούς και στους τουρίστες του νησιού, ιδιαίτερα σημαντικά νέα ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων και μεμονωμένων ταφών των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων. Αποτυπώνοντας μια σημαντική πράξη της αρχαίας ταφικής τελετουργίας, τα ποικίλα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς αντικατοπτρίζουν τις κοινωνίες της εποχής τους, αποκαλύπτοντας πτυχές των πεποιθήσεών τους. Μεταθανάτια δώρα και συνάμα τεκμήρια ζωής, τα κτερίσματα είναι πολύτιμα νήματα που μας συνδέουν με το παρελθόν, υφαίνοντας και πάλι, μετά από αιώνες, ιστορίες αρχαίων Μηλίων.

Το ανακαινισμένο μουσείο και την νέα περιοδική έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη την Πέμπτη 30/06/2022, ώρα 20.00.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή, 1/7/2022.


Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, Πλάκα
Ωράριο επίσκεψης
Δευτέρα, Τετάρτη-Πέμπτη | 08:30 – 15:30
Παρασκευή | 14:00 – 22:00
Σάββατο-Κυριακή| 09:00 – 22:00

Χρυσά ενώτια με γυάλινες χάντρες Ρωμαϊκών χρόνων. Από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Μήλο (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-ΥΠΠΟΑ / Alessandro Scarsi).