Επιλογή Σελίδας

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΑΙΝΑΣ – Την Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 (10:00), θα γίνουν στην Καρύταινα Αρκαδίας τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Τα αντικείμενα μιλούν για τον Άνθρωπο, τις Μνήμες, τα Έργα». Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 10 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2018, γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Πύργος Λεβένταινας, Καρύταινα (φωτ. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης)

Η έκθεση περιλαμβάνει επιλεγμένα αντικείμενα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν από τη μουσειακή αποθήκη στο φως της δημόσιας θέας, για να φωτίσουν με τη σειρά τους ποικίλες πτυχές του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Αντικείμενα και ιστορίες ανθρώπων σκιαγραφούν το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο την εποχή που οι κοινότητες εξασφάλιζαν την κοινωνική και οικονομική τους αυτάρκεια, συνομιλώντας με τον αστικό χώρο αλλά χωρίς να εξαρτώνται απόλυτα από αυτόν.

Στους δύο ορόφους του Πύργου της Λεβένταινας –ο οποίος πρόσφατα αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό– αναπτύσσονται δύο εκθεσιακές ενότητες, παρουσιάζοντας τη ζωή μέσα και έξω από την κατοικία. Η πρώτη ενότητα πραγματεύεται την πολλαπλή λειτουργία του δημόσιου χώρου, ως χώρου επαγγελματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, κοινωνικών και λατρευτικών εκδηλώσεων, που δημιουργούν για την κοινότητα την «αίσθηση του συνανήκειν». Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει τον καταλυτικό και ζωηφόρο ρόλο της «εστίας», της ιδιωτικής ζωής μέσα στην κατοικία.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μεγαλόπολης, τον Σύλλογο Καρυτινών Αθήνας και Πειραιά «Θ. Κολοκοτρώνης» και τον Σύλλογο «Κοινόν Καρυτινών».

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 08:00-16:00, Σάββατο-Κυριακή 09:00-17:00 / Είσοδος ελεύθερη


Πληροφορίες: Τ. 210 3249 698, 694 255 7273, mnep@culture.gr / www.melt.gr