Επιλογή Σελίδας

Την 1η Αυγούστου 2020, απεβίωσε πλήρης ημερών η Φανουρία Δακορώνια, η αρχαιολόγος που έδωσε με την παρουσία της νέα ώθηση στην αρχαιολογική έρευνα στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία.

Η καταγωγή της ήταν από τη Σαντορίνη. Τη δεκαετία του 1970, η Φανουρία Δακορώνια κατάφερε να ταράξει με την παρουσία της τα λιμνάζοντα νερά της αρχαιολογικής έρευνας στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία και μέσα σε μια εικοσαετία να αναδείξει μια περιοχή άγνωστη μέχρι τότε αρχαιολογικά στη διεθνή βιβλιογραφία. Συνέγραψε πληθώρα επιστημονικών άρθρων, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και έδωσε διαλέξεις αρχαιολογικού περιεχομένου σε πολλά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού. Στο πολυσχιδές και πλούσιο έργο της συγκαταλέγεται η ίδρυση και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας και της Αρχαιολογικής Συλλογής Αταλάντης.

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της Φανουρίας Δακορώνια απέστειλε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη:

«Η απώλεια της Φανουρίας Δακορώνια γεμίζει θλίψη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Όλοι οι συνάδελφοί της, όσοι την γνωρίσαμε από κοντά, θρηνούμε τον χαμό της. Αξια και καταξιωμένη αρχαιολόγος, η Φανουρία Δακορώνια διακρίθηκε σε όλη της τη σταδιοδρομία για το ήθος, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό της. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο διάστημα που υπηρέτησε στη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την οποία αναδιαμόρφωσε, ενώ στο δικό της έργο, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λαμίας και της Αταλάντης. Δικό της έργο η αρχαιολογική έρευνα και η ανάδειξη του μυκηναϊκού Κύνου. Η Φανουρία ήταν ένας ανοιχτός και προσηνής άνθρωπος. Αντιμετώπιζε με αγάπη τους νέους, καθοδηγούσε τους νέους αρχαιολόγους. Με δύναμη αντιμετώπισε τη δοκιμασία της ασθένειας. Πάλεψε πολύ τον καρκίνο, με θάρρος, αισιοδοξία και απόλυτη αξιοπρέπεια. Ο δυναμισμός, η καλοσύνη της, το ευφυές χιούμορ της θα μας λείψουν. Η απώλειά της θα είναι αισθητή σε όλους μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της, στους συναδέλφους της, στους πολυάριθμους φίλους της».

Επίσης τη βαθιά θλίψη εξέφρασε η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας:

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας αποχαιρετά την αρχαιολόγο Φανουρία Δακορώνια. Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας αποχαιρετά την αρχαιολόγο Δρα Φανουρία Δακορώνια, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, που έφυγε από κοντά μας την 1 Αυγούστου 2020, πλήρης ημερών. Καταγόμενη από το όμορφο νησί της Σαντορίνης, η Φανουρία Δακορώνια κατάφερε να ταράξει με την παρουσία της τα λιμνάζοντα νερά της αρχαιολογικής έρευνας στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, τη δεκαετία του 1970 και μέσα σε μια εικοσαετία ανέδειξε μια περιοχή άγνωστη μέχρι τότε αρχαιολογικά στη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει συγγράψει πληθώρα επιστημονικών άρθρων, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και έδωσε διαλέξεις αρχαιολογικού περιεχομένου σε πολλά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού. Στο πολυσχιδές και πλούσιο έργο της συγκαταλέγεται η ίδρυση και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας και της Αρχαιολογικής Συλλογής Αταλάντης. Η Φανουρία Δακορώνια σημάδεψε με την παρουσία και τη δράση της μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και κατάφερε με περίσσια θέληση και πάθος να επιτελέσει ένα μεγάλο έργο. Για πολλούς από τους συνεργάτες της υπήρξε κάτι περισσότερο από Προϊσταμένη, υπήρξε μια δεύτερη «μαμά», όπως συνήθιζε χαριτολογώντας να αποκαλεί τον εαυτό της. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και αποχαιρετούμε μια σπουδαία γυναίκα».

Πηγή: ΥΠΠΟΑ | Εφορεία Φθιώτιδας-Ευρυτανίας | ΑΠΕ-ΜΠΕ