Επιλογή Σελίδας

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ (PAESTUM), ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ (ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ)– Η Ποσειδωνία ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας στην περιοχή της Καμπανίας,  85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νεάπολης (Νάπολης). Το λατινικό όνομα της πόλης είναι Paestum.

Η Ποσειδωνία είναι γνωστή για τους τρεις εξαιρετικά διατηρημένους ελληνικούς ναούς, που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών, μελετητών και περιηγητών. Ωστόσο, οι ναοί κάποτε βρισκόταν μέσα σε μια ακμάζουσα πόλη. Σήμερα αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ποσειδωνίας (Parco Archeologico di Paestum) ανασκάπτουν περιοχή κοντά στον ναό του Ποσειδώνα.

Η αντίθεση μεταξύ του υπέροχου δωρικού ναού και της περιοχής ανασκαφής δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο έντονη: οι αρχαιολόγοι σκάβουν σε ένα φρέαρ, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Το φρέαρ χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως αποθέτης, έως ότου εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 3ο αι. π.Χ. «Τα απορρίμματα που εναποτίθεντο στο φρέαρ είναι ένα χρυσωρυχείο για εμάς αρχαιολόγους» - εξηγεί ο Γερμανός διευθυντής της ανασκαφής Gabriel Zuchtriegel - «μας δίνουν μια εικόνα της καθημερινής ζωής στη σκιά των μεγάλων δωρικών ναών της Ποσειδωνίας».

 

(φωτ. Parco Archeologico di Paestum)

 

Μέχρι στιγμής, το φρέαρ, που ανήκε σε ελληνικό σπίτι του 5ου αι. π.Χ., έφερε κεραμικά ευρήματα, οστά ζώων και απανθρακωμένο ξύλο, υλικά τα οποία μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για την ανασύνθεση των καθημερινών συνηθειών και της διατροφής των κατοίκων στην αρχαία Ποσειδωνία.

 

(φωτ. Parco Archeologico di Paestum)

 

Το Αρχαιολογικό Πάρκο έχει επίσης ανοίξει πρόσφατα τις αποθήκες για τους επισκέπτες. Οι βοηθοί μουσείων συνοδεύουν τους επισκέπτες στις αποθήκες όπου μπορούν να ρίξουν μια ματιά «πίσω από τα παρασκήνια». Με βάση τις τοιχογραφίες, τα κεραμικά ευρήματα, τα οστά και τις σημειώσεις πεδίου από τις ανασκαφές, η περιήγηση δίνει μια εικόνα για το τι ακριβώς συντελείται από την ανακάλυψη ενός αντικειμένου έως την τοποθέτησή του σε μια προθήκη στις αίθουσες του μουσείου.

 

(φωτ. Parco Archeologico di Paestum)

 

Πηγή: Parco Archeologico di Paestum

Αναπαράσταση της αρχαίας Ποσειδωνίας (© Parco Archeologico di Paestum)