Επιλογή Σελίδας

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ Μανόλης Κορρές παρουσίασε σε δύο διαλέξεις (8 και 15/4/2021), με τίτλο «Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη», την πολύχρονη εμπειρία του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης καθώς και τη νέα πρότασή του για την αποκατάσταση της Δυτικής Πρόσβασης της Ακρόπολης.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων με τίτλο «Διαλέξεις της Πέμπτης» που διοργανώνει το Εργαστήριο της Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Οι διαλέξεις της Πέμπτης είναι ένας θεσμός που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ εδώ και 30 χρόνια, με το επίσημο όνομα «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, στο ΕΜΠ» (διατυπωμένο από τον ιδρυτή τους Χαράλαμπο Μπούρα). Ένας θεσμός του ΕΜΠ όπου οι ομιλητές παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα αρχιτεκτονικών θεμάτων σε ένα ευρύ κοινό από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά όχι μόνο. Οι διαλέξεις αυτές, που είχαν διακοπεί λόγω πανδημίας, ξεκινήσαν διαδικτυακά, με πρώτο ομιλητή τον Μανόλη Κορρέ.

 

Μανόλης Κορρές. Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ.

 

Οι διαλέξεις δόθηκαν σε δύο μέρη (Α΄ Μέρος 8/4/2021 και Β΄ Μέρος: 15/4/2021):

Στις δύο διαλέξεις ο Μ. Κορρές μίλησε με τον μοναδικό του τρόπο για τα αρχαία μονοπάτια που οδηγούσαν στην Ακρόπολη από τα αρχαϊκά χρόνια. Πώς ήταν ο βράχος πριν από 6 χιλιετίες αλλά και ακόμη παλαιότερα, όταν θάλασσα περιέβαλλε τον βράχο; Πότε κτίστηκαν τα πρώτα κτίσματα; Πώς προσέγγιζαν το μνημείο οι πρώτοι κάτοικοι; Πότε κτίστηκε ο Ναός της Αθηνάς Νίκης; Πότε δημιουργήθηκε η οδός των Παναθηναίων; Ένα πανάρχαιο σύστημα προσπελάσεων που οδηγούσε στην κορυφή του βράχου και με το πέρασμα των αιώνων άλλαζε. «Πολύ σύντομα, αν όχι εξ αρχής, η δυτική πύλη είχε ένα προαύλιο και μια μεγάλη ράμπα. Την Αρχαϊκή εποχή η ράμπα απέκτησε πλάτος 45 ποδών (13,5 μ.) και ένα πρόπυλο αντικατέστησε τη βαριά κυκλώπεια πύλη στην ίδια ακριβώς θέση. Το 490 π.Χ. ένα μαρμάρινο πρόπυλο κτιζόταν εκεί, με τον άξονά του να σημαδεύει την κορυφή του Λυκαβηττού. Το 438-432 π.Χ. κτίσθηκαν τα νυν Προπύλαια με άξονα παράλληλο προς τον Παρθενώνα και μια τεράστια προ αυτών ράμπα πλάτους 75 ποδών (22 μ.)».

 

Το βράχος της Ακρόπολης κατά την Νεολιθική εποχή (μακέτα σύμφωνα με Μ. Κορρέ).

 

Μέσα από τα αρχαία μονοπάτια παρακολουθήσαμε τη μορφή που πήρε η Ακρόπολη όλους αυτούς τους αιώνες, φθάνοντας στη μεσαιωνική εποχή, όπου η μετατροπή της σε κάστρο υπαγόρευσε τη διαμόρφωση οχυρών διαδρομών και αντίστοιχες οχυρές πύλες, και στο 1834, όταν κατεδαφίσθηκε η προ των Προπυλαίων μεσαιωνική και οθωμανική οχύρωση για να ελευθερωθούν τα ενσωματωμένα μάρμαρα του Ναού της Αθηνάς Νίκης, με τα οποία έγινε δυνατή η πλήρης αναστήλωση του μνημείου (1836).

 

Η Ακρόπολη της Αθήνας όπως ήταν κατά την Κλασική Αρχαιότητα (σχέδιο Μ. Κορρές). Στο σχέδιο διακρίνεται η ράμπα και η κλίμακα της Δυτικής Πρόσβασης όπως αναπαρίσταται από τον Μ. Κορρέ.

 

Ο Μ. Κορρές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εύρος της αποκατάστασης της Δυτικής Πρόσβασης, σημείωσε ότι αυτή θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της ρωμαϊκής κλίμακας από το μεγάλο πλατύσκαλο μέχρι τα Προπύλαια, ενώ το «σκάμμα», μέσω του οποίου είναι ορατά ο αρχαϊκός βωμός και το πολυγωνικό τείχος (αμέσως εσωτερικά της Πύλης Μπουλέ, η οποία κατασκευάστηκε κατά την επιδρομή των Ερούλων το 267 μ.Χ.), θα μείνει ως έχει.

Η διάλεξη δόθηκε διαδικτυακά μέσω Webex:

Το 1ο Μέρος της διάλεξης μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.

Το 2ο Μέρος της διάλεξης θα μπορείτε να το παρακολουθήσετε μόλις είναι διαθέσιμο το σχετικό βίντεο.