Επιλογή Σελίδας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ - Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέφρασε, στις 28-6-2018, την έντονη ανησυχία του για το σοβαρό ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ έχει ως εξής:

Ο Σ.Ε.Α. για το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών

"Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το Ν.Ι.Α. ιδρύθηκε το 1989 ως δέκατη τέταρτη αρχαιολογική σχολή από τις δεκαοχτώ που πλέον δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Η ίδρυση αρχαιολογικών σχολών και ερευνητικών ινστιτούτων κατά κανόνα συμβάλλει στην πολιτισμική αλληλεπίδραση και στον επιστημονικό διάλογο μεταξύ ερευνητών, ενώ προάγει την έρευνα στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών.

Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του το Ν.Ι.Α. παρουσιάζει αδιάκοπη ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αποτυπώνεται στις ανασκαφικές του έρευνες και τις επιστημονικές του εκδόσεις. Παρά τις περιορισμένες του υποδομές, σε σχέση με άλλα ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού στην Αθήνα, το Ν.Ι.Α. αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ερευνητές με σειρά σεμιναρίων και διαλέξεων που οργανώνονται στον μικρό, αλλά φιλόξενο χώρο του. Το Ν.Ι.Α. υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικό και αρκετές φορές πρωτοποριακό στην ελληνική αρχαιολογική έρευνα. Από όλα τα προγράμματα, στα οποία είχε εμπλοκή, αναφέρουμε ενδεικτικά α) την ανασκαφή στο ιερό της Αλέας Αθηνάς στην Tεγέα της Αρκαδίας, έναν από τους εμβληματικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Νότιας Ελλάδας  β) το πρόγραμμα για το Κάστρο Απαλίρου στην Νάξο, μία περίπτωση πρωτοποριακής έρευνας για την περίοδο των μεσαιωνικών Σκοτεινών Χρόνων στο Αιγαίο, γ) τις ενάλιες έρευνες στο Αιγαίο και το Ιόνιο κ.ά. Περιττό να αναφέρουμε ότι είναι εξαιρετικά ευρύ το πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης της νορβηγικής έρευνας στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα των μεσαιωνικών σπουδών, όπου υπάρχει ένα σημείο πολιτισμικής επαφής ανάμεσα στις χώρες μας. Το Ν.Ι.Α. παράλληλα, όπως έχει αποδείξει με τις δράσεις του, φιλοδοξεί να είναι ενεργό και σε άλλες πτυχές των ανθρωπιστικών σπουδών και της έρευνας, πλην της αρχαιολογίας, όπως στη μελέτη του σύγχρονου μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, απευθύνει την παρούσα έκκληση στις αρμόδιες Νορβηγικές Αρχές και τις καλεί να αναλογιστούν τις αρνητικές συνέπειες της ενδεχόμενης διακοπής λειτουργίας του Ν.Ι.Α. τόσο σε επίπεδο σύσφιξης διακρατικών σχέσεων όσο και της καλλιέργειας των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη."