Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, 19:00 (Αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος») έδωσε διάλεξη o Gregory Nagy, καθηγητής Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας της Έδρας Francis Jones και Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Harvard και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Washington, D.C.), Πανεπιστήμιο Harvard. Συνομιλητής του ήταν ο Keith Stone, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης για τον Διδακτικό Σχεδιασμό, τις Εκδόσεις Έρευνας και τη Συγκριτική Μελέτη Αρχαίων Κειμένων, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Washington, D.C.), Πανεπιστήμιο Harvard. Θέμα της ομιλίας, ενταγμένης στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων και εκδηλώσεων «Events Series 2017» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, ήταν: «Αποσύνθεση και Επανασύνθεση της Κοινωνίας στην Αρχαϊκή Ελληνική Ποίηση» («Disintegration and Reintegration of Society in Archaic Greek Poetry»).

Σύνοψη της διάλεξης: Η αποσύνθεση της κοινωνίας ως εφιαλτικό σενάριο αποδίδεται μεταφορικά και με καλαίσθητο τρόπο σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα χωρία του Οιδίποδος Τυράννου του Σοφοκλή. Άλλα χωρία της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας αποκαλύπτουν αντιθέτως μια αισιόδοξη αντίστροφη πτυχή, με ελπίδες για την επανασύνθεση της κοινωνίας. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το σύντομο ποίημα για τον γάμο του Κάδμου και της Αρμονίας, το οποίο αντανακλάται σε ένα άλλο αξιομνημόνευτο απόσπασμα, προερχόμενο από τις Βάκχες του Ευριπίδη. Παρατέθηκαν και άλλα συναφή παραδείγματα, μεταξύ των οποίων ένα σύντομο ποίημα από την Ελληνική Ανθολογία.

Σύνοψη της παρέμβασης: Ως διαφωτιστική αντίστιξη των  προαναφερθέντων κλασικών ελληνικών κειμένων παρατέθηκαν παραδόσεις της εβραϊκής Βίβλου, με έμφαση σε κείμενα  της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα. Πρωταρχικά παραδείγματα της αποσύνθεσης του πολιτικού σώματος συναντώνται στα βιβλία των Παροιμιών και  Βασιλειών Γ’, ενώ το προφητικό έργο του Ιεζεκιήλ προσφέρει την οπτική μιας αποκατεστημένης και επανενωμένης κοινωνίας. Επισημάνθηκαν και άλλα συναφή παραδείγματα.

Επικοινωνία: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2313-310201, http://www.amth.gr/