Επιλογή Σελίδας

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΗΓΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑ - Από τις 8 Μαρτίου 2019 και για τρεις μήνες, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρηγίου της Καλαβρίας στην Ιταλία (Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria) θα φιλοξενήσει στους εκθεσιακούς του χώρους, αρχαιότητες από τη Δωδώνη, το πανελλήνιο ιερό και πολιτικό κέντρο των Ηπειρωτών. Η «φιλοξενία» πραγματοποιείται στο πλαίσιο διοργάνωσης έκθεσης με τίτλο: "Dodonaios: The Oracle of Zeus and Magna Graecia" και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου με το Πανεπιστήμιο του Salerno και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

 

Χάλκινο ειδώλιο παιδιού με περιστέρι από τη Δωδώνη. Αρχές 3ου αι. π.Χ. (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων)

 

Η έκθεση αποσκοπεί στην παρουσίαση της σημασίας των πολύχρονων και πολύμορφων σχέσεων του ιερού και του μαντείου της Δωδώνης και της Ηπείρου με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, από τον αποικισμό, τον Αλέξανδρο Α΄ τον Μολοσσό, τον Πύρρο και το Κοινό των Ηπειρωτών  έως τον Οκταβιανό Αύγουστο και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως αυτές τεκμηριώνονται ιστορικά από την αρχαία γραμματεία, τα αρχαιολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες.

Ας σημειωθεί ότι η έκθεση, με επίκεντρο τη Δωδώνη, θα περιλαμβάνει αντικείμενα και των συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, ορισμένα εκ των οποίων είναι σπάνια και άγνωστα, τα οποία θα εκτεθούν, για πρώτη φορά, σε συνάρτηση με τα προερχόμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

 

Μολύβδινο χρηστήριο έλασμα από τη Δωδώνη. Αναγράφεται ερώτημα για κάποιον από τους Θουρίους, αποικία των Αθηναίων στην Κάτω Ιταλία. 4ος αι. π.Χ. (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων)

 

Μολύβδινο χρηστήριο έλασμα από τη Δωδώνη. Αναγράφεται ερώτημα για εγκατάσταση στον Κρότωνα, αποικία των Αχαιών στην περιοχή της Καλαβρίας. 400- 390 π.Χ. (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων)

 

Η έκθεση οργανώνεται σε δύο θεματικές ενότητες: η πρώτη είναι αφιερωμένη στο Ιερό και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με έμφαση στην φηγό και τα χρηστήρια ελάσματα, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην έκθεση αντικειμένων σχετικών με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας που μνημονεύονται στα κείμενα των χρηστηρίων ελασμάτων και βρίσκονται στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου.

Τα αντικείμενα αυτά, κυρίως αγγεία, ειδώλια και μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα, θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες,  εγκαταστάσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, στο οποίο φυλάσσονται, όπως είναι γνωστό, οι δύο περίφημοι χάλκινοι ανδριάντες των  πολεμιστών [Bronzi di Riace].

 

Χάλκινο ειδώλιο γρύπα από τη Δωδώνη, 670 π.Χ. (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων)

 

Η έκθεση συνιστά εξαιρετική πολιτιστική πρωτοβουλία και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο της Δωδώνης, του αρχαιότερου μαντείου των αρχαίων Ελλήνων και των κατοίκων της Μεγάλης Ελλάδας, όσο και της γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας του Υπουργείου μας σε διεθνές επίπεδο, η οποία, αν μη τι άλλο, προβάλλει και αναδεικνύει το πολιτιστικό το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής κυκλοφόρησε ο ομώνυμος κατάλογος αρχαιολόγων, ιστορικών και άλλων ερευνητών με άρθρα από τους: D. Castrizio, M. Cipriani, D. Costanzo, G. de Sensi Sestito, R. Graells I Fabregat, E. Greco, I. K. Katsadima, M. Lombardo, F. Longo, C. Malacrino, L. Mancini, P. Poccetti, A. Pontradolfo, K. I. Soueref, E. Vasileiou και L. Vecchio. Παράλληλα, δημιουργήθηκε το site https://www.oracledodona.it/ από το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο, στο οποίο περιλαμβάνονται κείμενα και φωτογραφίες αναφορικά με την έκθεση, την Ήπειρο και τη Μεγάλη Ελλάδα.

Την έκθεση επισκέφτηκαν συνολικά 67.081 άτομα και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στην Ιταλία. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Η δημοσίευση των F. Longo, L. Vecchio, C. Malacrino, A. Salzano και K. Soueref στο περιοδικό Archeologia Viva n. 195 – maggio/giugno 2019: pp. 6-21 Dodona. La parola di Zeus και
  • Η παρουσίαση της έκθεσης από την Alessia Chillemi στο δημοφιλές site Mediterraneo Antico, την 1 Ιουνίου 2019 (https://mediterraneoantico.it/articoli/magazine/dodonaios-loracolo-di-zeus-e-la-magna-grecia/).

Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Η αφίσα της έκθεσης "Dodonaios: The Oracle of Zeus and Magna Graecia"