Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 (ώρα 19.00 | αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» του ΜΒΠ), θα γίνουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Δωρήματα: μικρές ιστορίες για νέα αποκτήματα», ο οποία θα διαρκέσει από 12-12-2019 έως 31-5-2020.

Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζονται νέα αποκτήματα του Μουσείου, που περιήλθαν στις Συλλογές του τα τελευταία χρόνια, εντάσσοντάς τα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά το είδος, τη λειτουργικότητα, την ερμηνεία και την ιστορία που αυτά αφηγούνται. Δεν είναι η πρώτη φορά που το  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού οργανώνει περιοδική έκθεση με το έργο των δωρητών και χορηγών του.  Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας το 2014, οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την περιοδική έκθεση με τίτλο «Προς το εν Θεσσαλονίκη Βυζαντινόν Μουσείον. Δωρητές και χορηγοί στην ιστορία του ΜΒΠ».

Στα χρόνια που ακολούθησαν η συλλογή εμπλουτίστηκε με δωρεές ιδιωτών, αλλά και με αγορές του ίδιου του Μουσείου από ιδιώτες, νόμιμους κατόχους αντικειμένων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Χαρακτικά, εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, νομίσματα, αλλά και φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που τυχαίνουν ειδικού ιστορικού ενδιαφέροντος, μας δίνουν το έναυσμα για την αφήγηση και την πλοκή μικρών ιστοριών.

Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη της συναδέλφου Γεωργίας Παπαζώτου, αρχαιολόγου, Προϊσταμένης του Τμήματος Συλλογής Γλυπτικής, Ξυλογλυπτικής, Κεραμικής, Μικροτεχνίας, Νομισμάτων, Μουσαμάδων και Υφασμάτων του Μουσείου, η οποία έφυγε από κοντά μας αναπάντεχα τον περασμένο Ιούλιο. Η Γεωργία είχε αναλάβει αρχικά την επιμέλεια της έκθεσης, της οποίας ολοκλήρωσε το μουσειολογικό σκεπτικό και την επιλογή του υλικού.    

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.mbp.gr