Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ (ΚΡΗΤΗ) & ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΣΑΝΑ (ΑΘΗΝΑ) – Το European Museum of the Year Award (EMYA) από το 1977, τελώντας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική πανευρωπαϊκά και ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων. Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Μάιο 2019. Το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά προτάθηκαν ως υποψήφια για το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF - στη λίστα υπάρχουν υποψηφιότητες από συνολικά 40 χώρες και τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2019).

 

 

 

Το Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, ένα έργο – σταθμός για τον πολιτισμό της Ελλάδας, εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016. Έπειτα από 30 χρόνια συστηματικής αρχαιολογικής ανασκαφικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το μουσείο άνοιξε τις πύλες του προκειμένου να παρουσιάσει στην παγκόσμια κοινότητα μια σειρά από τα σημαντικότερα ευρήματα και τους θησαυρούς από την νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και την πόλη της αρχαίας Ελεύθερνας. Στόχος του Μουσείου, που αποτελεί το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και το τέταρτο ανάλογο στην Ελλάδα, είναι να «ταξιδέψει» όλους τους επισκέπτες στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο, να τους δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το πλήθος των ευρημάτων της μακροχρόνιας αρχαιολογικής ανασκαφής, που μέσα σε ένα αλώβητο, φυσικού κάλλους τοπίο αποτελεί πόλο έλξης πολύμορφου τουρισμού από όλο τον κόσμο.

 

 

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά   αναδεικνύει και παρουσιάζει στο παγκόσμιο κοινό μια ύψιστης σημασίας, αλλά σχετικά άγνωστη, πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: την τεχνολογία. Με περισσότερα από 150 λειτουργικά διαδραστικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, ταξινομημένα σε 24 θεματικές ενότητες,  παιδιά και ενήλικες έρχονται σε επαφή με τα θαυμαστά δημιουργήματα που κληροδότησε η αρχαιοελληνική  τεχνολογία  στην ανθρωπότητα. Σκοπός του Μουσείου είναι να εξηγήσει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας και να αποδείξει τη σημασία της για τον σύγχρονο Τεχνολογικό Πολιτισμό.