Επιλογή Σελίδας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - Σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες δημοπρατούνται στις 6/7/2022 από τον Οίκο Christie's. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι κάτωθι αρχαιότητες:

Μαρμάρινη φιάλη, Πρωτοκυκλαδική ΙΙ, 2700-2200 π.Χ. (διάμ. 17,8 εκ.).

Τυπολογικά ανήκει στην "Ομάδα Σύρου". Το χείλος εσωτερικά δηλώνεται με ρηχή αυλάκωση. Βλ. Christos Doumas, The N.P. Goulandris Collection of Early Cycladic Art, Athens1968, p. 72.

Προέλευση: Charles Ratton (1897-1986), Παρίσι. Γαλλική ιδιωτική συλλογή, που αποκτήθηκε από τα παραπάνω τη δεκαετία του 1970. Γαλλική ιδιωτική συλλογή, που αποκτήθηκε από τα παραπάνω το 1998.

Μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο παραλλαγής Σπεδού. Πρωτοκυκλαδική ΙΙ - Φάση Σύρου, 2600-2500 π.Χ. (ύψος 17,5 εκ.).

Η "παραλλαγή Σπεδού", που πήρε την ονομασία της από ένα πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο της Νάξου, αποτελεί την πολυπληθέστερη κατηγορία "κανονικών" κυκλαδικών ειδωλίων και έχει τη μεγαλύτερη εξάπλωση εντός και εκτός Κυκλάδων, καθώς και τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Προέλευση: Crescent Gallery, Τόκιο. Antiquities, Christie's, Νέα Υόρκη, 7 Δεκεμβρίου 2000, παρτίδα 395. Ιδιωτική συλλογή Νότιας Αμερικής, που αποκτήθηκε από την παραπάνω πώληση. Η ιδιοκτησία ενός συλλέκτη της Νότιας Αμερικής. Antiquities, Christie's, Νέα Υόρκη, 4 Ιουνίου 2008, παρτίδα 161.

Κορινθιακή μελανόμορφη τριφυλλόσχημη οινοχόη. Πρωτοκορινθιακή περίοδος, π. 600 π.Χ. (ύψος 40,8 εκ.).

Είναι ζωγραφισμένη σε τρεις ζώνες με ζώα: στην κορυφή σφίγγα ανάμεσα σε δύο πάνθηρες. Στη μέση αίγα, κριό, τρία λιοντάρια και ένας κύκνος. Κάτω γλαύκα, τρεις πάνθηρες, κριός και αίγα.

Προέλευση: Antiquities, Sotheby's, Λονδίνο, 10-11 Δεκεμβρίου 1992, παρτίδα 188.

Αττικός μελανόμορφος αμφορέας. Ζωγράφος του Princeton, π. 550 π.Χ.

Και οι δύο πλευρές παρουσιάζουν μια σκηνή αναχώρησης με έναν κεντρικό ένοπλο πολεμιστή με βοιωτική ασπίδα, ένα κυνηγόσκυλο στη μία πλευρά και μια γλαύκα στην άλλη. Η σκηνή πλαισιώνεται στο πάνω μέρος από μιας ταινίας με λωτούς, χαρακτηριστικό για αμφορείς τύπου Β.

Ο Ζωγράφος του Princeton ήταν ζωγράφος της αττικής μελανόμορφης αγγειογραφίας, που δραστηριοποιήθηκε στο τρίτο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ., αμέσως μετά την Ομάδα Ε. Το πραγματικό του όνομα δεν είναι γνωστό. Είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της αττικής αγγειογραφίας της εποχής του. Ζωγράφισε κυρίως αμφορείς με λαιμό. Τα μοτίβα του προσαρμόζονται επίσης στα δημοφιλή μοτίβα εκείνη την εποχή, με λίγες παραλλαγές. Είχε επίγνωση των καλλιτεχνικών εξελίξεων της περιόδου του, αλλά μόνο σε περιορισμένο βαθμό μπορούσε να τις ενσωματώσει στα έργα του. Τα αγγεία του ίδιου και άλλων καλλιτεχνών καταδεικνύουν ότι υπήρχε ακόμη περιθώριο ανάπτυξης στη μελανόμορφη τεχνοτροπία.

Προέλευση: Pino Donati, Arte Classica, Lugano, June 1980. Antiquities, Christie's, Λονδίνο, 26 Απριλίου 2012, παρτίδα 237.

Αττική μελανόμορφη υδρία. Ζωγράφος του Αντιμένους, 520-510 π.Χ. (ύψος 41,5 εκ.).

Στο σώμα αυτής της υπέροχης ερυθρόμορφης υδρίας, ένα μεγάλο ζευγάρι οφθαλμούς πλαισιώνει έναν ψηλό χάλκινο τριποδικό λέβητα με πόδια λιονταριού και μαύρες παλάμες που κατεβαίνουν κάτω από τα στηρίγματα των δακτυλιόσχημων λαβών. Οι οφθαλμοί έχουν πρόσθετους δακτυλίους ερυθρού και λευκού χρώματος. Κάτω από κάθε οφθαλμό υπάρχει ένα κλαδάκι κισσού με φύλλα με προσθήκη ερυθρού χρώματος. Η σκηνή πλαισιώνεται εκατέρωθεν με ταινίες μελανού κισσού. Στην βάση της σκηνής υπάρχουν δύο ζεύγη αντιθετικών μελανόμορφων λιονταριών και κάπρων. Στον ώμο, επίσης σε μελανόμορφη τεχνοτροπία, υπάρχει μια σκηνή αναχώρησης στην οποία ένας άνδρας επιβιβάζεται σε ένα άρμα που το έλκει ομάδα τεσσάρων αλόγων προς τα δεξιά προς έναν καθισμένο γέροντα με ραβδί. Αριστερά κάθεται μια παρόμοια μορφή σε συνομιλία με έναν γενειοφόρο άνδρα που χειρονομεί. Ακριβώς από πάνω ακολουθεί μια ζώνη από εναλλασσόμενες ερυθρές και μελανές γλώσσες.

Προέλευση: John Somers Cocks, 1st Earl Somers (1760-1841), Eastnor Castle, Herefordshire.

Αττική ερυθρόμορφη κύλικα. 425-400 π.Χ. (διάμ. 23,6 εκ.).

Το εσωτερικό εικονίζει έναν αθλητή με τον δάσκαλό του. Η εξωτερική επιφάνεια εικονίζει δύο αντικρυστές γυναίκες στη μία πλευρά (η μια γυναίκα κρατά μια φιάλη ανάμεσά τους) και στην άλλη πλευρά εικονίζονται δύο αντικρυστές ανδρικές μορφές.

Προέλευση: H.D., ιδιωτική συλλογή, Essen, Γερμανία, αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 1980.

Περισσότερα βλ. Christie's Auction 6 July 2022