Επιλογή Σελίδας

ΚΡΟΑΤΙΑ - Μια ομάδα ενάλιων αρχαιολόγων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίστριας ανακάλυψε μια Ρωμαϊκή αποβάθρα στις ακτές της Barbariga στην Κροατία. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη ενός αρχαίου λιμανιού,  στο πλαίσιο του έργου «Istrian Undersea», μια πρωτοβουλία που σκοπό είχε την τεκμηρίωση και την καταγραφή των υποβρύχιων θέσεων στα ανοιχτά της Κροατικής Ακτής.

Η Barbariga βρίσκεται στη χερσόνησο Barbariga, η οποία ονομάστηκε Punta Cissana από την θρυλική αρχαία πόλη της Cissa. Κατά την αρχαιότητα, η περιοχή ήταν κέντρο παραγωγής ελαιόλαδου, αγαθού που εξαγόταν σε όλη τη βόρεια Αδριατική.

Προηγούμενες μελέτες του Ρωμαϊκού λιμανιού το τοποθετούν χρονολογικά στον 1ο αιώνα μ.Χ., το οποίο πιθανότατα λειτουργούσε ως προέκταση του μύλου στην τοποθεσία Barbariga για τη φόρτωση και εκφόρτωση φορτίου.

Ο μύλος διέθετε 20 πατητήρια για την παραγωγή ελαιόλαδου, τα οποία σύμφωνα με  εκτιμήσεις θα απαιτούσαν 240 έως 300 στρέμματα ελαιοφυτειών, με το σύνολο της ιδιοκτησίας να υπολογίζεται σε περίπου 900 εκτάρια.

Η υποβρύχια δομή έχει μήκος περίπου 56 μέτρα και πλάτος από 16 έως 24 μέτρα. Έχει μια προεξοχή σε σχήμα L που έχει διαστάσεις 3,1 μέτρα επί 2,6 μέτρα, η οποία σώζεται σε τρεις σειρές λίθων.

Η ομάδα μπόρεσε να εντοπίσει τους θεμελιώδεις λίθους της αποβάθρας, ελπίζοντας στο μέλλον ότι θα δώσει νέες γνώσεις για τις αλλαγές της στάθμης της θάλασσας από την αρχαιότητα.

Στη γύρω περιοχή έχουν βρεθεί επίσης μεγάλες ποσότητες κεραμικών, θραύσματα μαγειρικών σκευών και αμφορείς, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται  τον 1ο αιώνα μ.Χ. που αντιστοιχεί στην εποχή του λιμανιού και του μύλου.

Πηγή: https://www.heritagedaily.com/