Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organizations - ECCO) και εορτάστηκαν για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εργασίες συντήρησης και να γνωρίσει τη δουλειά του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Στην Ελλάδα η ΔΣΑΝΜ, ο ΣΣΑΕΤΤΕ και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάζονται για τον συντονισμό των εορτασμών, ύστερα από πρόσκληση του ΣΣΑΕΤΤΕ επίσημου εκπροσώπου της ECCO στη χώρα μας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό προσκαλώντας το κοινό της πόλης, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 και για τις ώρες 10:00 -14:00, σε μία περιήγηση στο έργο που εκτελείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020 και αφορά στην «Ανάπλαση και Aνάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης». Στις εργασίες, που βρίσκονται υπό εξέλιξη, περιλαμβάνεται η κατά χώραν συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων της ανατολικής και νότιας στοάς της αγοράς. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εργασίες που εκτελούνται από τους συντηρητές και να πληροφορηθούν για την τεχνική, τα υλικά και την διαδικασία κατασκευής επιδαπέδιων ψηφιδωτών, τα προβλήματα διατήρησης τους και τη μεθοδολογία της επεμβατικής και προληπτικής συντήρησης που εφαρμόζονται.

Κατά την περιήγηση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του covid 19.

Η δράση εμπλουτίζεται με ολιγόλεπτο βίντεο που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. https://fb.watch/8rJoblidnT/