Επιλογή Σελίδας

ΙΑΚΑ - Στις 16/11/2022 (και ώρα 19:00 | αμφιθέατρο Σαράτση του ΙΑΚΑ) θα δοθεί διάλεξη του Χρήστου Αγουρίδη με θέμα «Η Ανασκαφή ενός Μυκηναϊκού Ναυαγίου στη Νησίδα Μόδι της Αργολίδας»

Περίληψη

Η νησίδα Μόδι ή Λιοντάρι βρίσκεται ΝΑ του Πόρου σε καίρια θέση για την ναυσιπλοΐα. Στην βόρεια βραχώδη και απόκρημνη ακτή της νησίδας, σε βάθος από 27 έως 40 μέτρα, έχει εντοπιστεί και ερευνάται, από το 2009, ναυάγιο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διεπιστημονικού προγράμματος που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ), υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Αγουρίδη. Η συστηματική ανασκαφή που έχει διεξαχθεί κατά τα έτη  2009, 2010, 2013, 2016 και 2018, κάτω από δύσκολες συνθήκες σε ένα ιδιαίτερο γεωμορφολογικά περιβάλλον, έχει φέρει στην επιφάνεια το εντυπωσιακό κεραμεικό φορτίο του ναυαγίου, που απαρτίζεται κυρίως από μεταφορικά αγγεία (πιθαμφορείς, πίθοι και υδρίες) και τοποθετεί χρονολογικά το εύρημα στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ Β-Γ περίοδο (13ος-12ος αι. π.Χ.).

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής και μελέτης του φορτίου του ναυαγίου στο Μόδι, αναμένεται να φωτίσει πτυχές μίας περιόδου που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την Αιγαιακή Προϊστορία, καθώς σηματοδοτεί ριζικές ανακατατάξεις στη δομή του Μυκηναϊκού κόσμου, αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου.


Ο Χρήστος Αγουρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με εξειδίκευση στη Ναυτική Αρχαιολογία και το θαλάσσιο διαμετακομιστικό εμπόριο στη Μεσόγειο κατά την Εποχή του Χαλκού.

Υπηρετεί από το 1989 ως καταδυόμενος αρχαιολόγος στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, έχοντας διατελέσει Γενικός Γραμματέας του από το 2000 έως το 2022.

Έχει διευθύνει πολλές χερσαίες και υποβρύχιες αρχαιολογικές και σπηλαιολογικές έρευνες και έχει οργανώσει διεθνή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και εκθέσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της ναυτικής αρχαιολογίας. Από το 2009 διευθύνει την υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή Μυκηναϊκού ναυαγίου (περί το 1.200 π.Χ.) στη νησίδα Μόδι του Αργοσαρωνικού (ΝΑ του Πόρου).

Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες σχετικά με τη ναυσιπλοΐα και το θαλάσσιο διαμετακομιστικό εμπόριο κατά την Εποχή του Χαλκού.

Ως εκπαιδευτής καταδύσεων έχει εκπαιδεύσει πολλούς νέους επιστήμονες στις μεθόδους και τεχνικές της υποβρύχιας αρχαιολογίας και σπηλαιολογίας και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο προστασίας των εναλίων αρχαιοτήτων και σπηλαίων, καθώς και αυτό που διέπει τις καταδύσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.