Επιλογή Σελίδας

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – Την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 (18:00 - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Κτήριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, 1ος όροφος, είσοδος από Στουρνάρη 35), το Ελληνικό ICOMOS διοργανώνει ημερίδα στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Toποθεσιών έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και παγκοσμίως εορτάζεται συνήθως στις 18 Απριλίου (στη χώρα μας, λόγω των εορτών του Πάσχα, μετατίθεται για τις 26 Απριλίου 2017, κατόπιν σχετικής απόφασης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του ICOMOS).

Κάθε χρόνο το ICOMOS προτείνει ένα θέμα, ώστε να αναδειχτεί το νόημα της ημέρας αυτής, γεγονός το οποίο αποτελεί αφετηρία για τη διεξαγωγή σειράς εκδηλώσεων από τις εθνικές και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές του.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος 2017 είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη». Για τη χώρα μας, η οποία διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό μνημείων όλων των ιστορικών περιόδων αλλά και που αποτελεί μια υπολογίσιμη τουριστική δύναμη με πλέον των 25 εκατομμυρίων ετήσιες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, το εν λόγω θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πέραν της στενής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στα μνημεία και τον τουρισμό, έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί πιο ειδικά το κατά πόσον προβάλλεται ή με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προστατευτεί, μέσω του τουρισμού, η πολιτιστική μας κληρονομιά. Επίσης, εάν τα μνημεία μας κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα πώς μπορεί να γίνει καλύτερα η διαχείριση του μαζικού τουρισμού, που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή και την πιο ισορροπημένη διάχυση του τουρισμού σε όλη τη χώρα.

Η φετινή εκδήλωση µε θέµα «Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισµού - προοπτικές» περιλαµβάνει τις οµιλίες που αναφέρονται ακολούθως:

Πρόγραμμα

18.00-18.15 Χαιρετισµοί

18.15-20.00  Οµιλίες

  • ∆ρ Έλενα Κόρκα, Αρχαιολόγος, προϊσταμένη Γενικής ∆ιεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, υπεύθυνη διεθνών θεµάτων ∆.Σ. Ελληνικού ICOMOS, με θέμα: «Η πρόσκληση της διαχείρισης του πολιτιστικού τουρισμού στο πλαίσιο βέλτιστων πρακτικών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας».
  • ∆ρ Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π, Αντιπρόεδρος Ελληνικού ICOMOS, με θέμα: «Ο πολιτιστικός και δημιουργικός τουρισμός ως συντελεστής αειφόρου ανάπτυξης».
  • Γιώργος Τσακίρης, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδας, με θέμα: «Η σημασία του πολιτιστικού τουρισμού στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας».
  • ∆ρ Έλενα Σουλιώτη, Αρχαιολόγος, διπλωματούχος ξεναγός, αντιπρόεδρος του σωματείου ξεναγών, με θέμα «Ο νευραλγικός ρόλος του ξεναγού στο πεδίο του πολιτιστικού τουρισμού».
  • Κώστας Κατσιγιάννης, Πολιτικός µηχανικός EMΠ, πρώην Γενικός ∆ιευθυντής Ε.Ο.Τ., υπεύθυνος θεµάτων Τουρισµού ∆.Σ. ελληνικού ICOMOS, με θέμα: Η συμβολή των περιηγητών του 19ου αιώνα στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού».

Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) – Ελληνική Επιτροπή